Владислав Горанов
Владислав Горанов / БГНЕС
Банкова ваканция няма, ваканцията е само ученическа. Одобрената от БНБ методика предвижда възможност по искане на съответния кредитополучател отсрочване на главница и лихва до 6 месеца. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет тази сутрин.

Окончателно: До 6 месеца отсрочка на кредитите за коректните длъжници

Министърът на финансите благодари за мерките, предприети от търговските банки за разсрочване на кредити. Мерките на банките важат като отсрочките по лихва и главница ще бъдат до 6 месеца. Това важи за кредити, които са обслужвани редовно към март месец 2020 г. или са били просрочени с най-много 90 дни. Всеки клиент може да заяви пред обслужващата банка, че желае да се възползва от облекченията, уточни Горанов.
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 10 април 2020 г.

Финансовият министър заяви, че не вижда причина за струпване на граждани към търговските банки. Той добави, че според него срокът до края на годината е достатъчен за тези, които изпитват затруднения с обслужването на задълженията си, да преминат през пика на кризата.

пресцентър, Министерски съвет


Банките приветстват плана на БНБ за разсрочване на кредитите

Продължаваме по предварително одобрение план за членство в ЕРМ2 и Европейския банков съюз. Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно планът, който сме набелязали за кандидатстване. Следващите седмици ще работим за последния елемент на този план, каза финансовият министър. Имаме уверението на нашите партньори, че ангажиментите са непроменени. Ако си вършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към Банковия съюз и ЕРМ2, каза Горанов.

Европейската централна банка и Европейската комисия препотвърдиха своите ангажименти, поети през лятото на 2018 година, когато България заяви воля за членство в Еврозоната, подчерта той.

Последната стъпка е формирането на допълнителни капиталови буфери на две банки по препоръка на ЕЦБ. Една от банките вече изпълни този план. Другата банка го е изпълнила на 70% и остава още малко да се довърши препоръката. Така и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно те ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на Европейския банков съюз - това е и условието да се присъединим към Европейския банковия съюз и към ЕРМ2, посочи Горанов.