коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
След дни на интензивни преговори, снощи бе постигнато споразумение сред страните в еврозоната за пакет от мерки за преодоляване на социално-икономическата криза, причинена от пандемията COVID-19.

Финансовите министри постигнаха съгласие за четири ключови мерки, включително активирането на Европейския механизъм за солидарност (ЕМС), създаден по време на дълговата криза на ЕС, който служи като постоянен фонд за спасение на еврозоната.

ЕС дава на Армения 92 млн. евро за борба с коронавируса

За първи път кредитните линии на този механизъм ще бъдат активирани в размер на 240 милиарда евро, но за разлика от периода на дълговата криза, тези заеми няма да бъдат предмет на строги условия и мерки за мониторинг, както беше в случая с Гърция. Въпреки това, по искане на пестеливи страни като Холандия, ще бъдат въведени няколко "леки условия", а парите ще трябва да се използват за разходи, "пряко или косвено" свързани със здравните нужди, което е по-малко от това, което поискаха държави като Испания и Италия.

ЕК настоява страните членки да удължат забраните за влизане до 15 май

Разходите за здравеопазване ще бъдат освободени от предишни условия, за разлика от тези, свързани със социално-икономическите нужди, обясни холандският финансов министър Вопке Хукстра в Twitter.

Предишната среща на финансовите министри приключи без споразумение поради огромните разлики между северните, пестеливи страни и южните страни, които са най-засегнати от кризата и се нуждаят от по-голяма солидарност.

Председателят на еврогрупата Марио Сентено заяви, че ЕМС ще започне да функционира до две седмици.

Държавите извън еврозоната също ще могат да използват частична помощ от механизма по определени критерии. Министрите обещаха да "въведат в ред" публичните финанси, след като кризата приключи. Дотогава Европейската комисия се съгласи да размрази строгите бюджетни правила за държавите членки.

Страните се договориха снощи да работят върху Фонд за рестартиране на икономиката, който трябва да помогне на европейските икономики да излязат от кризата, която ги очаква след тази пандемия. Според еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони, фондът ще осигури финансиране чрез бюджета на ЕС и ще бъде пряко свързан с него, като финансирането ще бъде в съответствие с основните политически приоритети на Европейската комисия, като Зеления пакт, например.

ЕК одобрява схема за гаранция от 255 млн. евро за малките и средните дружества в България

"Този фонд трябва да може да разпределя финансовата тежест във времето и по иновативен начин", каза Джентилони.

Очаква се фондът да функционира шест месеца и да покрие необходимите разходи до 500 милиарда евро.

Страните също се съгласиха с предложението на Европейската комисия, обявено миналата седмица, за създаване на механизъм за финансиране на националните системи за безработица и по този начин да се помогне на гражданите, които временно или трайно остават без работа поради кризата. Фондът, наречен SURE, ще отпусне до 100 милиарда евро на държавите членки. Нидерландия смята, че този механизъм трябва да бъде временен.

Беше постигнато и споразумение за помощ на Европейската инвестиционна банка да създаде общоевропейски фонд, който да гарантира на малкия и среден бизнес в ЕС изход от кризата.
БГНЕС