България постигна принципно съгласие с Австрия за приемането ни с Румъния в шенгенското пространство по въздух и море. Поет е ангажимент за продължаване на преговорите за сухопътните граници. Това заяви премиерът Николай Денков преди последното заседание на Министерски съвет за годината. 

Той уточни, че тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на ЕК за защита на външните граници на Европейския съюз с Турция и Сърбия, за да се намали притока на нелегални мигранти. 

Румънското правителство: От март 2024 г. влизаме във въздушния и морския Шенген с България

"Без сериозен напредък за 12 години, днес може да се поздравим с този безспорен успех на българската държава", каза той. 

На брифинг след заседанието Денков заяви, че още не е определена дата, на която България и Румъния да включат и сухопътните си граници към шенгенското пространство. 

"Продължаваме да работим много активно. При постигане на съгласие двете държави ще могат да приложат шенгенското законодателство. Краят на март ще отпадне контролът върху въздушните и морските граници, а после и за сухопътните граници." Това каза след заседанието на кабинета Мария Габриел. 

БГНЕС

Тя подчерта, че приемането ни в Шенген е национален приоритет от години, по който са работили редица правителства. 

"През 2024 година за нас е цел да има дата за премахване на бариерите за сухопътните граници", каза Габриел. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също сподели своето удовлетворение от постигнатото до момента. 

Снимка: Георги Димитров

"Министерството на вътрешните работи получи положителна оценка дори от тези, които в момента възпрепятстват пътя към пълноправното членство към Шенген", заяви министърът. 

Той каза, че ще продължи да прави това, което е необходимо.