Преименуват Националния център за аграрни науки
Преименуват Националния център за аграрни науки / netinfo

Националният център за аграрни науки (НЦАН) да възвърне старото си наименование - Селскостопанска академия, реши колегиумът на Министерство на земеделието и горите. Това съобщиха от пресцентъра на министерството след приетите от колегиума промени в закона за Националния център за аграрни науки.

Предлаганите промени в закона са продиктувани от динамичните процеси в отрасъла и страната, необходимостта за оптимизиране на структурите в науката и гарантиране на ефективното й участие в стабилизирането на земеделието и изискванията на Европейския съюз.

От Министерство на земеделието и горите посочват, че законът ще ускори процесите по усъвършенстване на управлението на тази ведомствена научна общност, както и необходимостта структурните единици да се оптимизират и да се подобрят взаимоотношенията "производство-научни изследвания" и "научни изследвания-обществени процеси".

Производствено-експерименталната и научно-приложна дейност ще се осъществяват от опитни станции и регионалните центрове за научно-приложно обслужване. Това ще създаде възможност за по-дълговременно производствено експериментиране на нови сортове и хибриди растения и на нови породи животни.

Проектът на закона е разработен от работна група в НЦАН с представители на всички звена в системата и предстои да бъде приет от Министерски съвет.