Прехвърлиха гафа с програмата по литература на Тройната коалиция
Прехвърлиха гафа с програмата по литература на Тройната коалиция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Скандалът с проекта на програми по български език и литература, от които бяха извадени произведения на български класици, стигна и до Тройната коалиция.

Първоначално вината за програмите беше хвърлена върху служебното правителство, след това - върху ГЕРБ, а според бивш заместник-министър на образованието, проектът е стартирал още по време на Тройната коалиция.

„Не сме изхарчили 1 милион лева за една програма по български език и литература както спомена настоящият министър на образованието, а сме изхарчили 912 хиляди лева", обясни пред Нова телевизия Милена Дамянова, бивш зам.-министър на образованието.

По думите й това не е проект на ГЕРБ, както твърди сегашният министър.

„Това е проект, който е част от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Той е стартирал през 2007 година по време на Тройната коалиция", съобщи Дамянова.

Тя добави още, че тези пари - 912 000 лв., са похарчени за плащане на хонорари на близо 600 учители и университетски преподаватели.

„Беше създадена единна система от индикатори за съответствие между стандартите за учебно съдържание, програмите и учебниците", коментира Дамянова.

Според нея този проект е трябвало да се случи, тъй като учебните програми трябва да се обновят, защото се вижда какви са резултатите на учениците.

„От 2000 година всички изследвания по грамотност показват, че около 50% от деветокласниците не постигат критичния минимум", аргументира се тя.