Предупреждават за силни снеговалежи и заледявания по пътищата
Предупреждават за силни снеговалежи и заледявания по пътищата / снимки: Sofia Photo Agency, архив
Министър Лиляна Павлова
49797
Министър Лиляна Павлова
  • Министър Лиляна Павлова

Код „оранжев” e обявен за Западна България в понеделник, а за останалата част от страната - код „жълт”. Това съобщи на извънредна среща с медиите министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Очакванията са до сряда включително да има обилни снеговалежи, снегонавявания и ниски температури.

С падането на температурите се очакват заледявания, предупреди Павлова и призова всички, които се прибират от зимните ни курорти, да внимават на пътя. Въпреки че магистралите и основните пътища са почистени, има голяма вероятност от образуване на заледени участъци, които могат да изненадат водачите, предупреждават от агенция „Пътна инфраструктура”.

Министър Павлова уточни, че във вторник обстановката ще бъде най-усложнена. Очаква се да има обилни валежи особено във областите Видин, Смолян, Кърджали и София.

От 18.00 ч. са затворени всички гранично-пропускателни пунктове с Румъния, съобщи още министър Павлова и уточни, че причината е обявен „оранжев код” в северната ни съседка.

Дунав мост също е затворен за движение на всички видове моторни превозни средства заради усложнената зимна обстановка, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Екипи на „Пътна полиция” спират леките автомобили и автобусите, пътуващи в посока Румъни,я и предупреждават водачите за влошаване на метеорологичните условия. Тежкотоварните автомобили се насочват за изчакване на обособените паркинги край Килифарево, Куцина и Полски Тръмбеш.

От пътната агенция отправиха апел към водачите да не предприемат пътувания, а онези, които ще излязат на пътя, да бъдат особено внимателни и да шофират с подходяща за зимните условия скорост.

Предупреждават за силни снеговалежи и заледявания по пътищата
netinfo

Лиляна Павлова припомни, че заради лошо свършената работа по снегопочистването ще бъдат глобени 11 фирми в 10 областни пътни управления. Глобите са в размер на 424 000 лева и са за месеците ноември и декември. Най-сериозни са глобите на фирми от Пловдив, Перник и Ямбол. Сред глобените е и държавното предприятие „Автомагистрали”, което се грижи за почистването на участъци от „Хемус” и „Тракия”.