/ iStock/Getty Images
Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова изрази подкрепа на законодателния орган и пое ангажимент да се търсят варианти за промяна на нормативната уредба, за да се създаде възможност за прилагане на автоматични външни дефибрилатори. Дариткова участва в кръгла маса, на която се обсъдиха възможностите за осигуряване на външни дефибрилатори и използването им от немедицински лица в България.

В Центъра по кардиостимулация на СБАЛК „Медика Кор“ имплантираха първите кардиовертер дефибрилатори

Красимир Гигов, генерален директор на БЧК посочи, че в Европа годишно от сърдечен арест умират 400 хиляди души, а в България - около 10 хиляди. Голям процент от случаите на сърдечен арест настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3-5 минути от инцидента, шансът пострадалият да оцелее е 50-80%, каза още Гигов. По думите му външни дефибрилатори може да се поставят на летища, в полицейските коли, в търговски центрове и други места, на които има много хора.

България без хеликоптерна медицина заради бюрокрацията

Във Физическия факултет на Техническия университет - София има поставен дефибрилатор, който е закупен със средства, събрани от акция за връщане на стари акумулатори, каза Марияна Манушева от фондация "Първите три минути". В някои държави от Източна Европа има общо 150 хиляди автоматични външни дефибрилатори, посочи тя.

Тристранката реши: Без тесни специалисти в ТЕЛК

От допитване, инициирано от фондацията, в което са участвали 3334 човека, е видно, че 86.4 на сто от тях биха направили кардио-пулмунална ресистутация на случаен минувач, ако се наложи, каза Андриан Георгиев от фондацията.

Ще накажат ли лекаря, поставял стентове на здрави хора (ВИДЕО)

Близо 40 на сто изразяват готовност да преминават ежегодно обучение в оказване на такава помощ, а 62.6 на сто знаят какво е автоматичен външен дефибрилатор. Над 90 на сто вярват, че поставянето на дефибрилатори на обществени места е значима инвестиция, за която си струва да бъде направена от държавата.

Лекарят, поставял стентове на здрави хора, е взимал 57 000 лв. на месец (ВИДЕО)

В три бази на Планинската спасителна служба има поставени дефибрилатори, като почти всички спасители са обучени да работят с тях, каза директорът на службата Емил Нешев и уточни, че апаратурата е придобита чрез дарения.
БТА