70-годишен учен бе пребит до смърт в Пловдив. Доц. Стефан Нейков е починал от травмите си. За смъртта на пенсионирания служител на Института в Садово има задържан, повдигнато му е обвинение за убийство.

Мъж в безпомощно състояние е бил намерен на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив в близост до Военна болница в понеделник вечерта. Екипът на спешни медици, пристигнал на мястото, се опитал да спаси човека, но безуспешно. Мъжът е издъхнал вследствие на тежки травми от нанесен побой, като конкретната причина за смъртта му установява аутопсия.

Във вторник съпруг на студентка бе задържан и обвинен за убийството на учения. Според версия за престъплението доцентът изнудвал 32-годишната кандидат-висшистка с обещанието да ѝ помогне за следването.

Зверски побой е причинил смъртта на мъжа, издъхнал на улицата в Пловдив

Жената и доц. Нейков имали среща на изхода на Пловдив в посока село Оризаре. Там отишъл и съпругът на жената, който пребил учения с бухалка. Впоследствие семейната двойка откарала пребития мъж до Пловдив и двамата го оставали в колата му на улицата, където е открит. Според данните на разследването жената е присъствала, но не е участвала в побоя.

Бивш университетски преподавател издъхнал след побой, разследват убийство

„Мотивите са свързани с битността на дамата от гледна точка на нейното академично развитие, опитите да довърши образованието си или не“, каза зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов. Той обясни, че жената е студентка от 2005 година, прекъсвала е, а наскоро отново е записала и подновила усилието да завърши висшето си образование. Смята се, че Нейков я изнудвал, в замяна на което се ангажирал да ѝ помогне за следването.

Има задържан за убийството на учения в Пловдив

42-годишният съпруг на жената е задържан за смъртта на доцента. Повдигнато му е обвинение за убийството, за което се предвижда затвор от 10 до 20 години. Мъжът е в ареста с прокурорска мярка за 72 часа, а в петък се очаква прокуратурата да поиска от съда той да остане за постоянно в ареста.

Доц. Нейков е работил в Института по растителни генетични ресурси в Садово, където се е и пенсионирал. Бил е преподавател за кратко и във Висшето училище по агробизнес, но от ВУЗ-а се разделили с него не само защото студентите не го харесвали, а и защото имало съмнения, че иска подкупи, отбелязва NOVA.