/ Министерски съвет
Правителството не се отказва от строителството на втория лифт на Банско.

По време на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов заяви, че твърдо ще отстоява за строителството на втори лифт на Банско, но бе категоричен, че това ще се осъществи при строго съблюдаване на екологичното законодателство в страната. "По-зелено правителство от нашето няма", заяви Борисов.
 
"Юлен" ще стартира проект за втори кабинков лифт в Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че единственото, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк "Пирин", е само спортна инфраструктура.
 
"Естествено нито една керемида не може да бъде построена, извън спортната и съпътстваща инфраструктура", каза Димов. По думите му там предстои изграждането само на ски съоръжения и основно на втория кабинков лифт, който ще реши проблема на ски курорта там.
 
Шествия "за" и "против" лифта в Банско посрещнаха евроелита (ВИДЕО/СНИМКИ)

Бойко Борисов оповести, че след изграждането на втория лифт ще се забрани движението на автомобили по планината. Според него в момента заради осоляването на пътя там загиват дървета.
 
Екоминистърът Нено Димов допълни, че автомобилите с туристите, които се качват на планината, замърсяват околната среда заради изгореното гориво. Той поясни, че напролет ще бъде направен преглед на дърветата, които са около пътя, защото по тях се забелязва негативен ефект от трафика.
 
Кметът на Симитли: Туризмът в Банско ще гарантира икономическо развитие на цялата област

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че в момента реално има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от бъдещата просека, която ще се направи за новия лифт. "Ще се прави един-единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Никакво строителство няма да има, защото законът го забравя и планът на управление, който променихме, също го забранява", каза Симеонов.
 
Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в НП „Пирин”

По думите му законът категорично ще бъде спазен, но от друга страна трябва да се даде възможност и на зимния туризъм в този курорт да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите.

Бойко Борисов бе категоричен, че позицията на правителството е изцяло свързана с околната среда.
БТА