/ БГНЕС
Нено Димов: Няма да има строителство на хотели и сгради в парк Пирин
95812
Нено Димов: Няма да има строителство на хотели и сгради в парк Пирин
  • Нено Димов: Няма да има строителство на хотели и сгради в парк Пирин
Няма да има строителство на хотели и сгради в Национален парк Пирин. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на Facebook дебат за изграждане на втори лифт в Банско. Той подчерта, че правителството е подкрепило единствено появата на нови ски съоръжения, които не нанасяли щети върху околната среда.

След появата на втория лифт над Банско, Димов ще предложи да се забрани изцяло достъпа на автомобили до него.
 
Идея: С втория лифт над Банско да се забрани достъпът с автомобили

"Приемането на изменението на плана дава възможност за инвестиционни намерения само, ако говорим за тези 2%, които касаят ски зоната над Банско, за спортни съоръжения в тази зона, които трябва да минат през съответните оценки. Т.е. може да има инвестиционни намерения за втори кабинков лифт, за други лифтове или влекове, за ски писти", категорично заяви министър Димов.
 
Димов оттегля проекта за промяна на концесията на Национален парк "Пирин"

"Всичко това трябва да бъде оценено - през екологична оценка, оценка за съответствието, оценка за въздействието върху околната среда. И дали ще бъде разрешено зависи изключително от това какво ще покажат тези оценки. През тях ще се видят и необходимите компенсаторни механизми, какво е допустимо и какво не. И къде точно да бъдат реализирани, ако въобще е допустимо да бъдат реализирани", уточни министърът.

Идеята за изграждане на втори лифт в Банско става все по-реална