Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ по инициатива на парламентарната група. От ПП-ДБ предложиха решение, с което, по думите им, може да се излезе от политическата криза и заявиха, че ще им трябва още малко време. Радев от своя страна подчерта, че трябва да се придържат към чл. 99 от Конституцията.

ПП-ДБ Румен Радев
БГНЕС

Разговорът започна в 16.00 часа. На срещата с президента присъстваха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Божидар Божанов и Надежда Йорданова. "Жегата отвън съвпадна с разгара на горещото политическо лято", каза президентът.

ПП-ДБ Румен Радев
БГНЕС


"През последните три години само ние се нагърбихме със сложната задача да направим правителства", заяви акад. Николай Денков. "Същите тези партии, които се събраха, за да свалят редовните правителства, сега не могат да се съберат да направят редовно правителство", каза още той.

"Предлагаме нестандартно решение, което да ни помогне да излезем от настоящата политическата криза. В нейната същина е борбата с корупцията. Затова искаме да предложим пакет от закони и решения, с която да направим тази липсваща крачка", добави Денков. 

ПП-ДБ Румен Радев
БГНЕС


"Предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки и ще търсим широка политическа подкрепа, затова ни трябва известно време, дошли сме при вас с призив да обсъдим тази възможност", каза още Денков.

ПП-ДБ Румен Радев
БГНЕС

"Разбирам напълно, че този мандат ви изненада, това до известна обяснява степен липсата на готовност и необходимостта от време. По-скоро разбирам, че ви трябва време за работа в парламента. Парламентът да свърши определени неща, от които има необходимост", каза Радев.

Президентът поиска с ПП-ДБ да поставят ясно разграничение и припомни, че чл. 99 от Конституцията третира процедурата по съставяне на правителството, а не законодателната програма на парламента.

"Под каквато и форма да водят тези искания, те водят неизменно към изискване на Конституцията към въпроса "има ли мнозинство в 50-о НС. Вие трябва да отговорите на този важен въпрос", обърна се към тях президентът Радев. Той припомни, че ПП-ДБ имат 39 народни представители, а идеите им изискват мнозинство. "Затова е изключително важно да се намери отговор на този въпрос и затова очаквам да предприемете незабавни стъпки за изясняване на ситуацията именно около намиране на необходимата подкрепа по този въпрос", призова Радев.

"В резултат от вашите действия и реакциите на другите политически сили, аз ще взема решение кога да връча втория мандат", каза президентът.

Денков каза, че очакванията на ПП-ДБ са още в утрешния ден това, което предлагат да бъде изпратено до всички народни представители. "Не става дума за приемане на една декларация, с която да приключим, това, което искаме е да видим реално приети закони и решения", каза още той. Радев отново напомни, че трябва да се придържат към чл. 99 от Конституцията. "Очаквам вашите навременни и адекватни действия именно фокусирани в тази посока, за да взема съответното решение", заключи президентът Радев.

Припомняме, че в неделя "Продължаваме промяната - Демократична България" официално поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Решението е било взето след обсъждане в рамките на коалицията.

ПП-ДБ искат среща с президента

ПП-ДБ ще получат втория мандат, след като миналата седмица 17 депутати от парламентарната група на ДПС бяха изключени, с което Движението отиде на четвърто място с общо 23 депутати, а от ПП-ДБ станаха втората по численост парламентарна група в рамките на 50-ото Народно събрание, които имат 38 народни представители.

Все още не е ясно какво ще направят от ПП-ДБ, тъй като в рамките на коалицията се появиха различни призиви. ДСБ лансира идеята коалицията да вземе третия мандат и да опитат да съставят техническо правителство, но от ПП на няколко пъти потвърдиха отказа си и заявиха, че трябва да останат в опозиция, тъй като не виждат проевропейско и реформаторско мнозинство.

Коалиционни партньори на ПП-ДБ призовават да се върне неизпълнен мандата


"Да, България" пък предложи това Народно събрание да се подложи на "тест" дали има антикорупционно мнозинство с приемане на декларация. Всичко това обаче беше преди да се промени парламентарната конфигурация и ПП-ДБ да станат втори по сила в НС.

Партия "Волт", която също е част от коалицията, призова да се върне празна папка на президента с втория мандат. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня