Коалицията "Продължаваме Промяната-Демократична България" се събра на Национален съвет. Очаква се там членовете да решат как да процедират след връчването на втория мандат от президента.

Припомняме, че коалицията стана втора по численост парламентарна група, след като от ДПС бяха изключени няколко души, а други пожелаха сами да напуснат.

"Този парламент е като плаващи пясъци, война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се "Величие", каза акад. Николай Денков по повод Националния съвет.

Според него процесите в ДПС ще имат много сериозно отражение върху ГЕРБ. "Обсъждаме го с нашите национални съвети, за да сме сигурни, че имаме подкрепата с нашите симпатизанти", каза още Денков. 

Продължаваме разговорите с нашите коалиционни партньори от „Демократична България“ (ДБ) и нашите съвети, каза пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков, попитан за правителство с втория мандат. 

Мандатът е тежка отговорност, трябва да бъде много внимателно обсъдена, но не виждам предпоставки в този парламент да може да се направи проевропейско антикорупционно правителство. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев. Днес ПП се събира на Национален съвет. 

Продължавам да вярвам, че в този парламент няма антикорупционно проевропейски мнозинство, коментира Василев. По думите му ще бъде невъзможно да се състави правителство, което да води България към Европа и към по-добри доходи за гражданите и по-справедлива и социална страна, в която всички ние искаме да живеем.

В ПГ на ДПС останаха едва 23 от 47 депутати, което им отреди четвърто място в НС. Така ПП-ДБ, със своите 39 народни представители, следва да получи папката с втория мандат от Румен Радев. Трета политическа сила е "Възраждане" с 38 депутати. ГЕРБ-СДС вече получи първия мандат, но не събра необходимата подкрепа за кабинет с премиер Росен Желязков.

Заявките на ПП-ДБ бяха, че те няма да се коалират с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов в петък заяви, че коалицията има план, но не може да оповести подробности за него.

В петък в позиция до медиите от партия „Волт“ призовават от „Продължаваме промяната – Демократична България“ да върнат неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, веднага след като бъде връчен на коалицията от държавния глава Румен Радев.  

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA, БТА