/ БГНЕС
Надхвърлихме над 100 заразени за 24 часа, Сърница и Доспат няма да бъдат затваряни
Надхвърлихме водоразделните 100 души, заразени на ден. Това показват сметките за 9 юни, когато реално има 109 български граждани, заразени с коронавирус за 24 часа. Това стана ясно на брифинг на здравния министър и щаба за борба със заразата, след като се оказа, че новите болни с вируса от района на Доспат са 30 души, но РЗИ-Смолян ги подава днес заради късно излезлите резултати. Така информационната система тази сутрин отчете 79 нови заразени за страната, а допълнителните 30 души с COVID-19 ще бъдат вписани в статистиката за следващия ден - 10 юни. Всичко това потвърди и здравният министър Кирил Ананиев.

"Новите случаи от вчера са 79. Тези 30 случая от Смолянско ще влязат в информационната система с днешна дата", призна Ананиев.

"Резултатите от Смолян ще се качат днес и ще се окаже, че имаме 30 случая там. Не са били внесени снощи", коментира и проф. Кантарджиев. "Не са загубени в превода, просто часовете на внасяне на информация са такива", уточни той за разминаването в цифрите. На нашето Черноморие няма никакво основание за тревога, нашите морски курорти са с най-ниска заболеваемост. Не трябва да създаваме някаква паника сред българското население", успокои Ананиев.

В отговор на въпроса дали още важи казаното от щаба и премиера, че при три поредни дни с над 100 заразени, отново затягаме мерките, здравният министър коментира: "Това е вероятност, която може да се случи, но дълбоко се надяваме, че няма да се стигне дотам", обясни здравният министър. Надяваме се да не се стига отново до блокиране на градове и КПП-тата. Нашите мерки са най-либерални и се надяваме, че хората ще ги спазват".

"Целта ни е да държим под контрол инфекцията до такава степен, че тя да не застрашава здравната система, без да пречим на социалния и икономически живот", обяви и доц. Ангел Кунчев. Той потвърди, че бройката от 100 случая на ден "остава като един репер", а сегашното число заразени е "показател, че нещата не вървят добре". Главният държавен здравен инспектор призна, че би се притеснил, ако само у нас имаше ръст на заболелите, но повишена заболевамост е налице и в съседните ни държави.

По думите му контролът и наблюдението е огнище по огнище. Последното ново огнище след тези в Сливен и Смолянско е в предприятие в Старозагорско, където има няколко случая на положителни проби.

"Ще продължим да следим много внимателно клъстерите, развитието на процесите и да се предприемат съответните мерки", обеща Кирил Ананиев.

Чуждите туристи обаче спокойно могат да идват на нашето море, защото там заболяемостта е почти нула. По Черноморието е безопасно, категоричен бе здравният министър.

"Няма нищо ново смущаващо, което да доведе до отказа чуждестранните туристи да посетят нашата държава. Бройката се увеличава на база на клъстерите. Ние сме предприели достатъчно мерки, за да ограничим клъстерите. Не виждам как ръстът на носителите на коронавируса в Смолянско ще повлияе на нашето Черноморие", уточни здравният министър.