Позицията на Холандия по Шенген е оценка за България според холандския посланик
Позицията на Холандия по Шенген е оценка за България според холандския посланик / снимка: Reuters, архив
Позицията на Холандия по Шенген е оценка за България според холандския посланик
44924
Позицията на Холандия по Шенген е оценка за България според холандския посланик
  • Позицията на Холандия по Шенген е оценка за България според холандския посланик

Холандия ще наложи вето върху приемането на България в Шенген, тази позиция на страната на лалетата препотвърди посланикът й у нас Карел ван Керстен, въпреки острата реакция на българските власти по темата. Това стана след среща на посланика с кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

След срещата Карел ван Керстен каза, че холандското правителство няма да се съгласи с премахване на граничния контрол, а причина за тази позиция е постигнатото по механизма за контрол и проверки на Европейската комисия в областта за правосъдието и вътрешния ред. Посланикът обаче специално подчерта, че въпросът за членството в Шенген не трябва да бъде обвързван с предстоящите избори: „Това е оценка за България. Не само за настоящото правителство, но и за предишното, както и за работата на парламента. Ще е погрешно, ако в хода на предизборната кампания се каже „Вие сте виновни". Темата Шенген не трябва да е тема в предизборната кампания".

Ден след като Холандия обяви намерението си да наложи вето върху българското членство в Шенген външният ни министър Николай Младенов отправи ултиматум към страните членки. Той заяви, че ако на 22 септември България не бъде приета в шенгенското пространство правителството ще преосмисли отношението си към предстоящите промени в шенгенското законодателство. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък изрази надежда Холандия да бъде изолирана от останалите страни членки по време на заседанието на Съвета на вътрешните министри на 22 септември, където се очаква да бъде взето решението за присъединяването ни.

Според холандското правителство постигнатото от България е много, но не достатъчно, каза посланикът, но не пожела да коментира изявлението на външния ни министър.