След като в четвъртък Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" публикува списък на скривалищата и противорадиационните укрития в България, днес дадоха повече информация за укритията и съвети как да реагираме при завишени нива на радиация. 

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов посочи какви защитни мерки да предприемем в такава ситуация:
 
  • "На първо място да поставим маски с филтър (FFP2). Те са напълно достатъчни.
  • Ако нямаме такава маска, може да сложим навлажнена кърпа на устата си.
  • Когато се прибираме вкъщи дрехите ги оставяме навън. 
  • Вратите и прозорците трябва да бъдат максимално уплътнени".

Той посочи, че няколко агенции наблюдават и прогнозират евентуален облак от радиация от някоя ядрена централна.
  • "В случай на опасност от завишена радиация населението трябва да бъде изведено.
  • Това население, което не може да бъде изведено от пътя на облака, получава йодни таблетки. Идеята на тези таблетки е да защити нашите жлези от натрупване на йод 131. 
"Това кога се започва такава профилактика, в какви дози и на кои хора се дават такива таблетки, го казва Министерството на здравеопазването", обясни той. 

"Oбщо 292 са скривалищата и противорадиационните укрития, които са в добро и задоволително състояние в момента. Дали сме указания това число да се увеличава, каза комисар Николов.

"Когато говорим за укрития трябва да имаме предвид следното - в нашите градове всеки един сутерен, подземен етаж може да бъде използван за такива цели". 734 са подобните обекти в цялата страна - те са разделени като собственост на три - държавна, частна и общинска. Тук не се включват мазета, сутерени и други противорадиационни укрития в жилищни сгради и училища", обясни Николов.

Пожарната публикува списък на скривалищата у нас

По думите му подобни укрития има в почти всички училища и близо до детски градини. "В София нещата са по-добре заради наличието на метрото, където могат да се укрият до 900 000 души", каза още той.

"Веднъж на две седмици ще има актуализация на регистъра. Очаква се броят на укритията в него да се увеличава", каза още комисар Николов.

Той беше категоричен, че няма информация за опасност за България заради войната в Украйна и уточни, че такива проверки на бомбоубежищата се правят два пъти годишно.

"Има укрития, които не са годни да влязат хора веднага в тях. Затова казах, че списъците са динамични. При някои има опасност от наводнения. Годно значи, че съгласно нормативите човек може да влезе безопасно в тези обекти и да остане там час-два и да има възможност там да бъде предоставена храна и вода", допълни Николов. 

По думите му за последните години за поддръжка на такива укрития са отделени само около 2 млн. лв.