Пострадалият работник от ВМЗ-Сопот остава в критично състояние
Пострадалият работник от ВМЗ-Сопот остава в критично състояние / netinfo

Критично остава състоянието на пострадалия при трудова злополука вчера работник от ВМЗ-Сопот. Това съобщиха за Дарик от Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, където лекари се борят за живота му.

Той е в термичен шок със 75% химическо изгаряне.

Пострадалият е под постоянно лекарско наблюдение, като ежеминутно се следят жизнените и лабораторни показатели. При подобряването им се предвижда оперативна интервенция, свързана с премахване на кожата на лявата ръка.

Работник във ВМЗ-Сопот падна във вана с химикали за бомби

Злополуката става към края на работната смяна в понеделник в цех на ВМЗ, в който дългогодишният служител на оръжейницата работи като галванизатор цианови вани-регулировчик. По предварителна информация при почистване на работното пространство той залита и пада в намираща се наблизо вана с основа. Химикалите са неутрализирани веднага, но част от тях остават по облеклото на служителя и впоследствие предизвикват изгаряния. В момента на инцидента работникът не е носел защитни ботуши, които са задължителни за всеки галванотехник.

Сигнал за злополуката е подаден веднага към ръководството на предприятието, като на място пристигат изпълнителният директор Иван Гецов и отговорните длъжностни лица, бърза помощ и полиция. Информирана е и съпругата на пострадалия.

Предстои да се изяснят обстоятелствата, при които възниква трудовата злополука. Изпълнителният директор на ВМЗ е сезирал Инспекцията по труда-Пловдив. Сезирани са още прокуратурата, МВР-Карлово и Районно управление „Социално осигуряване“. В предприятието ще се сформира и комисия за разследване на трудовата злополука.

Още новини от Пловдив