Последните думи на депутатите от 43-ото НС
Последните думи на депутатите от 43-ото НС / снимка: БГНЕС
Валери Симеонов
92257
Валери Симеонов
Корнелия Нинова
Цветан Цветанов
Мустафа Карадайъ
  • Валери Симеонов
  • Корнелия Нинова
  • Цветан Цветанов
  • Мустафа Карадайъ

Последното заседание на 43-ото Народно събрание стана арена на политическа равносметка за последните две години и половина. Парламентарните сили отчетоха свършеното до момента и откриха сезона на изборите.

Какво казаха лидерите на партиите в Народното събрание?

Последно заседание на 43-ото Народно събрание

След като удари последния звънец на 43-ото Народно събрание, председателят на парламента Цецка Цачева даде думата на лидерите на парламентарните сили за финални думи.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов благодари на Цачева и изрази съжаление, че не е успяла да стане "майката на нацията":

"Искам да благодаря на администрацията на Народното събрание, която тихо, но старателно си вършеше работата перфектно, на правния отдел и лично на председателката на НС, която въпреки че не успя да стане "майка на нацията", е безспорната добра майка на българския парламент. В тази връзка, госпожо Цачева, имам молба към Вас - да проявите едно творческо решение в края на днешната сесия, да завърши тържествено с изслушването на българския национален химн. Да живее България!"

Последните думи на депутатите от 43ото НС
netinfo

Седмицата на депутатите изтече: 26 януари е последният им работен ден

До химна обаче не се стигна. Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова отчете ниския рейтинг на Народното събрание сред обществото:

"Само 7% от хората харесват това, което сме свършили тук. Уважаеми народни представители, миналата седмица се случи нещо, което в една минута събира всичко и казва всичко за нашата работа и оценката, която получаваме от народа, за статуквото и неговото отрицание. Една реплика, произнесена от президента Радев - "остава ви една седмица". Тази реплика получи възторжена подкрепа от множество българи. От другата страна, реакция на представители на управляващото мнозинство, че са обидени, че са унизени. Това показва високомерие, агресия и съпротива - съпротива срещу промяната, която народът поиска и си взе. Току-що колегите онагледиха това, което казвам - неразбиране на това, което народът ни каза, агресия и съпротива срещу промяната. Затова сме на 7%".

Последните думи на депутатите от 43ото НС
netinfo

"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също започна декларацията си с благодарствени думи към Цачева и огромен букет цветя:

"Уважаема г-жо председател, от името на ПГ на ГЕРБ и на всички тези достойни други депутати Ви поднасяме този букет за това, че през цялото време изтърпяхте всичко това, което чувахте от парламентарната трибуна, което е недостойно за българския парламент и няма как да градим авторитета на институцията Народно събрание с подобно говорене, г-жо Нинова. Уважаеми колеги, само искам да поясня, че на Председателския съвет, който беше проведен вчера, имаше като цяло политически консенсус да няма декларация от парламентарните групи във връзка с това, че само преди седмица открихме парламентарната сесия. Но няма как да не отговорим на всичко това, което беше казано, защото аз смятам, че всички ние, които положихме клетва в 43-ия парламент, аз мога само да кажа едно: имаше един израз, който беше споменат от нашия лидер, когато се водеха тежките разговори за съставяне на правителство в 43-тия кабинет. Те бяха със следното съдържание: "Времето и народът ни даде задача да търсим не това, което ни разделя, а това, което ще ни обедини". Правихме всичко това през всичките тези две години. Искам да благодаря на достойните депутати от БСП, защото и без тях нямаше да имаме тези добри решения, които взимахме в 43-ия парламент. Аз винаги казвам, че всеки един има своите специфични дадености, но винаги трябва да търсим успеха и в различното мнение".

Последните думи на депутатите от 43ото НС
netinfo

Борисов предава властта на служебното правителство в петък

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също даде своята оценка за работата на парламента:

"Беглият анализ на последните две години показва, че разделението в обществото се задълбочава. Езикът на омразата доминира. Моделът на противопоставяне се възприема като основен. Ще продължава ли моделът на противопоставяне или въпреки различията ще се търси диалогът, ще се търси съгласието в името на развитието на страната? На този въпрос трябва да си отговори всеки един от нас. Този въпрос трябва да е основен пред партиите и в този смисъл всеки трябва да направи своя избор. От утре имаме служебно правителство и всички очакваме то да организира провеждането на честни и демократични избори. Това е основната функция на това правителство. Ние всички тук също имаме своите отговорности в тази връзка. Всички национално-отговорни партии трябва да сме единни в своята воля, да осигурим и гарантираме честни и прозрачни избори. Бъдете здрави! Благодаря Ви за вниманието!".

Последните думи на депутатите от 43ото НС
netinfo

Официалната церемония по встъпване в длъжност на служебното правителство ще се състои на 27 януари от 12.00 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет. Церемонията ще се излъчва на живо в интернет страницата на правителството.

Последните думи на депутатите от 43ото НС
netinfo