Седмицата на депутатите изтече: 26 януари е последният им работен ден
Седмицата на депутатите изтече: 26 януари е последният им работен ден / БГНЕС

На 26 януари ще бъде последното заседание на 43-тото Народно събрание, обяви председателят на парламента Цецка Цачева при откриването на пленарното заседание.

"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

В четвъртък ще излезе указ в Държавен вестник на президента Румен Радев за разпускане на парламента.

Борисов предава властта на служебното правителство в петък

Очаквано най-коментираната тема в кулоарите на парламента беше изборът на Огнян Герджиков за служебен премиер. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче се въздържа от оценки и коментари на избора на президента Румен Радев. "Ще го коментирам когато излезе официално указа с пълния състав на Министерски съвет, а не днес", отсече тя.

Нинова: Този парламент взе неразумни за България решения и е изчерпан

По нейни думи най-подходящата дата за провеждане на избори е утвърдената от президента Румен Радев-26 март. "Ние предложихме тази дата още на консултациите при Росен Плевнелиев. Това е и въпрос на конституционни срокове. Този парламент е изчерпан, по-бързо да се разпускаме и да отиваме на избори", коментира Нинова.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев разкритикува изборът на Огнян Герджиков за служебен премиер.

За Радан Кънев изборът на Огнян Герджиков за служебен премиер не е добра новина

"По чисто принципни съображения, за мен това не е добра новина. Винаги съм бил резервиран към кадрите на НДСВ. Мисля, че връщането в политиката през задния вход не е най-добрият знак. Иначе виждаме един амбициозен кабинет, на който освен да пожелаем успех и да се надяваме да оправдае доверието на президента, друго не можем да кажем", посочи Кънев.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов за пореден път показа симпатиите си към президента Румен Радев и избора му за служебен кабинет. "Огнян Герджиков е не само уважаван юрист, но и уравновесен политик. Според мен не трябва да се очакват някакви резки движения и пристрастност на служебното правителство при подготвянето на изборите", коментира Каракачанов.

Огнян Герджиков е добър избор за служебен премиер, смята Цветанов

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Огнян Герджиков е добър избор за служебен премиер. "Поне до сега, за проф. Герджиков няма човек, който да се е изказал негативно",допълни в кулоарите на парламента Цветанов.