България не покрива изискванията за отпадане на визите
България все още не покрива изискванията за отпадане на визите за САЩ, тъй като получилите отказ за издаване на такива българи са над 3% от всички кандидатствали. Това заяви американският посланик у нас Ерик Рубин пред NOVA. Той обаче подчерта, че: "Ако зависеше от мен, визите щяха да отпаднат веднага".
 
Белият дом с нови правила за визите

"Даваме си сметка, че кандидатстването за визи е скъпо, че отнема време и особено за хората, които не живеят в София, това си е голямо предизвикателство, но си имаме закони, които регламентират кога може да падне визовият режим за определена държава. Не искам да ви залъгвам, че можем да променим тези правила. Честно казано, България не покрива изискванията", обясни той.
 
"Най-важният критерий е хората, на които се отказва виза, да са много малко. Трябва и да се сведат до минимум онези, които остават нелегално в САЩ, след като са взели виза. Не искам да ви подведа с обещание, че визите ще паднат скоро, но аз и хората от посолството полагаме много усилия това да се случи", подчерта Рубин.
 
Американският посланик: Тръмп знае за казуса с Цветан Василев

Дипломатът категорично отрече манипулациите, че властите в САЩ имат общо с наемането на американски лобисти от банкера-беглец Цветан Василев, които да го защитават по т.нар. Закон "Магнитски". Рубин бе категоричен, че САЩ не се занимават със съдебни казуси, чието решение е свързано единствено с върховенството на закона у нас.
 
nova.bg