/ БГНЕС, архив
Доналд Тръмп може да се занимае лично с казуса за фалита на КТБ и обвиненията срещу банкера Цветан Василев.

Процедурата по закона "Магнитски", която би осигурила закрила на бившия банкер Цветан Василев, ако бъде одобрена от американския президент, може да продължи от шест до девет месеца.

Това прогнозира пред бТВ Джоузеф Огъстин от консултантската фирма "Джей Дабйъл Ю Ай". Той разказа подробности около евентуалната процедура, както и за последствията за хората, от които Цветан Василев се оплаква и търси защита в САЩ.

Цветан Василев търси закрила в САЩ

Със закона "Магнитски", приет от Конгреса на САЩ, американското правителство може да защити жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи на властта.

Ако молбата на Цветан Василев бъде одобрена от Държавния департамент и Министерството на финансите, решението остава в ръцете на президента Доналд Тръмп.
"Президентът Тръмп заяви през април, че е много заинтригуван да разгледа случаи на жертви, които попадат под закона "Магнитски". Така, че очакваме целият процес да продължи между шест и девет месеца", заяви Джоузеф Огъстин.

Адвокат Симеонов: Не съветвам Цветан Василев да се връща в България

Ако президентът Тръмп каже "Да", срещу депутата Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров, посочени в молбата като нарушили правата на Цветан Василев, може да бъдат наложени санкции, като отказ на визи за САЩ и замразяване на авоарите.

Защитата на Цветан Василев: Обвиненията за КТБ са куп хартия

"Колкото до г-н Василев, заповедта на Интерпол за неговия арест вероятно ще бъде отменена и той ще може да възобнови бизнес кариерата си", добави Джоузеф Огъстин.
По мнението на Огъстин, случаят с Цветан Василев е благоприятна възможност за българското правителство да подобри имиджа на страната ни по отношение на корупцията и тромавата съдебната система, за които България често е критикувана.

"Това е възможност за премиера да покаже на света и на Европейския съюз, че гледа сериозно на проблема с корупцията у дома и се стреми да направи ситуацията в България по-добра и съответстваща на западните стандарти", каза още Огъстин.