Министърът на земеделието Румен Порожанов
Министърът на земеделието Румен Порожанов / БГНЕС, архив
Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на Болярово, в което бе получена проба с положителен резултат за чума по дребните преживни животни, тъй като е изолирано от останалите стада в района. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов след заседание на местния организационен щаб, създаден във връзка с болестта.

Ще се вземат втори проби от животните и ако се появи положителен резултат или симптоми за заболяването, ще се пристъпи към евтаназиране на животните. Засега стадото е изолирано, допълни министърът.

ЕК поздрави България за мерките за пресичането на чумата по животните

В стадото кози на баба Дора от село Шарково,
както и в други две малки стопанства в селото, засега няма положителни проби, но преди това в населеното място са се появили позитивни проби, което означава, че е съществувал контакт между болни и здрави животни. Ще отложим засега евтаназирането на тези стада, за да избегнем социалното напрежение в района, каза Румен Порожанов.

Установиха вторично огнище на чума в Болярово

Изпратени са нови 400 проби във френска лаборатория. Повечето от пробите са отрицателни с изключение на една, извън община Болярово. Въведено е засилено наблюдение в цялата община, както и в останалите погранични общини.

Министърът заяви, че всяка заповед за евтаназиране на животни е придружена с протокол от изследването в чуждата лаборатория. Ветеринарни специалисти извършват основно почистване и дезинфекция на всички ферми, в които е имало болни животни.

Ветеринари: Справянето с чумата по животните няма друга алтернатива освен евтаназия

Централният щаб за борба с чумата по дребните преживни животни ще поиска утре изслушване по проблема в Народното събрание.
БТА