/ ThinkStock/Getty Images
Даваме безапелационната си подкрепа на ветеринарните лекари в Ямболска област и се обявяваме против политизирането на проблема и езика на омразата - това се посочва в декларация от името на Съюза на ветеринарните лекари в България /СВЛБ/, огласена на извънредна пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
Болестта чума по дребните преживни животни е особено опасна, силно заразна, използва се за биологично оръжие и мерките изискват високо ниво на биосигурност чрез умъртвяване по хуманен начин във всяко населено място, в което положителен резултат е дало дори само едно животно, каза д-р Михаил Бащавелов, председател на Съюза на ветеринарните лекари в България. Той подчерта още, че всеки един ден присъствие на местата в карантинните зони с полицейско присъствие, на стопани, специалисти, журналисти и други лица без необходимите предохранителни мерки, екипировка - предпазно облекло и оборудване, е особено опасно за разпространяване на заразата.

След евтаназията на над 4000 животни: Обяснения и искане за оставки (ВИДЕО)
 
Д-р Бащавелов подчерта ролята на техните помощници от ромски произход и призова гражданите да не упражняват физическа и вербална агресия към тях и да оказват по възможност съдействие.
 
Според д-р Камен Николов от СВЛБ не е вярно, че хората не са били информирани. Другата "фалшива новина" е, че не се работи професионално. Не е вярно и това, че предприетите мерки имат алтернатива. "Няма друга алтернатива освен евтаназирането", заяви д-р Николов, подчертавайки, че това е опитът на всички други държави, в които досега е регистрирана чума. В момента заради микоплазма по едрия рогат добитък в Нова Зеландия се избиват 150 хиляди животни и никой там не протестира, каза той.

Можеше ли да се избегне евтанизирането на животни в Ямболско и Бургаско?

Д-р Ивайла Давидова от БАБХ информира, че около 4 хил. са евтаназираните животни до момента, а огнищата са общо 5, основно в Ямболска и Бургаска област, с общо 40 животновъдни обекта. Към момента няма официално потвърдени други огнища, категорична бе д-р Давидова. Умъртвените животни се загробват на място, не се превозват, каза още тя.
 
Днес екипите са изтеглени от Шарково и Крайново, защото има протести, по ветеринарите се хвърлят камъни, има барикади.

Увеличават компенсациите за собствениците на евтанизираните животни (ВИДЕО)
 
Ветеринарните лекари призоваха по никакъв начин да не се правят опити за изнасяне на животните от местата с огнища, защото това крие опасност от разпространяване на заразата в цялата страна.
 
Най-вероятна причина за поява на вируса е нелегално превозено, без съпровождащ документ, животно от Турция, каза д-р Давидова.
 
Общо 21 дни след прекратяване на заболяването и ликвидиране на огнището на мястото могат да се внесат други животни, обявиха още ветеринарните лекари.
БТА