/ БГНЕС
Поройни дъждове в страната
98002
Поройни дъждове в страната
  • Поройни дъждове в страната
За днес е обявен червен код в Смолян за особено опасно време. Валежите в областта ще продължат, като до края на денонощието се очакват нови 20-30 л/кв.м, в отделни райони и повече. Измерените количества до 08:00 ч. тази сутрин са 50-60 л/кв.м. и с продължаващия валеж обстановката ще се усложни още. Прогнозата е за интензивни и обилни валежи, като на места количеството им ще надхвърли 50 литра на кв.м.

За останалата част от страната е обявен оранжев код за значителни валежи с количества на места до до 30-50 л/кв.м, с изключение на Видин, където кодът е жълт. Валежите навсякъде ще продължат и през нощта срещу петък.

кодове
НИМХ-БАН

На около 50 сигнала за различни произшествия са се отзовали екипите на пожарната в последното денонощие заради обилните дъждове в страната. Сигналите са предимно за наводнени къщи, дворове, мазета и приземни етажи основно в Бургас, Хасково и Пловдив, съобщи говорителят на пожарната Валентин Кръстев.
 
В района на Средец пожарни екипи са отводнили 12 къщи и дворове. Прелял микроязовир е залял част от пътя Харманли-Тополовград, при отбивката за село Коларово. Дванадесет сигнала за наводнени мазета и два подлеза са получени и в пловдивската пожарна служба.

дъжд времето
ThinkStock/Getty Images

Целият състав на пожарната служба в страната е в готовност за реакция във връзка с обявения код за опасно време.

„За последните 24 часа в пожарните служби са постъпили около 50 сигнала за произшествия. По-голямата част от тях са концентрирани на територията на областите Бургас, Хасково и Пловдив. Наводнени приземни етажи, мазета, къщи, дворове и част от пътната инфраструктура. Навсякъде са изпратени пожарни екипи“, посочи Кръстев.

„Добрата новина е, че към момента няма сериозни произшествия, няма застрашени хора и населени места. Всички водоеми и критични участъци се наблюдават от местната изпълнителна власт, както и от наши служители“, допълни той.

Проливен дъжд с буря парализира Истанбул, валежите не спират и в Гърция (ВИДЕО)

Директорът на пожарната Николай Николов ще посети няколко области в централната част на страната.

На място той ще оцени предприетите превантивни дейности и организация от пожарните служби по места, както и координацията между всички съставни части на Единната спасителна система.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ-БАН