/ Dariknews.bg, архив
Около 18.00 ч. беше възстановено движението по главния път София-Варна при пътния възел "Абланица", който беше блокиран от медици от ловешката болница, таксиметрови шофьори, пристигнали тук с автомобилите си, и десетки граждани. Всички те за пореден път излязоха на протест с настояване държавата по-бързо да намери трайно решение за проблемите на лечебното заведение.

Здравното заведение е в тежко финансово състояние, с просрочени стари задължения от близо 6 млн. лева и запорирани сметки.
 
МЗ готово с единния стандарт за финансово управление на болниците

Искането на протестиращите е държавата да се намеси в най-кратки срокове. Те призовават както премиера Бойко Борисов, така и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да намерят решение, за да не бъде закрита ловешката болница заради напускането на медици и тежкото финансова криза.

Eдва в петък медиците от Ловеч получиха януарските си заплати.
 
Болницата в Ловеч няма да затваря врати, уверяват от МЗ

Протестиращите настояха също правосъдните органи да потърсят отговорност от виновните за състоянието на лечебното заведение.

"Ние ще излизаме на пътя, докато Борисов не дойде в Ловеч и не поеме конкретен ангажимент за стабилизирането на ловешката болница", заканиха се гражданите, цитирани от БНР.
 
Здравният министър: Няма болница, която да е в състояние на фалит

"Това е форма на геноцид, ако се закриват болници - липсата на адекватен медицинско обслужване на дадено населено място обрича тези хора", заявиха още участници в протеста.