Пореден ден на протести на земеделците и блокади на ключови места в страната.

Предстои нова среща на протестиращите земеделски производители в Министерски съвет, след като последната им не доведе до желан резултат.

След три дни протести, резултати според земеделците няма. Разговорите им с премиера Денков и министъра на земеделието Вътев продължиха над 3 часа в сряда, но завършиха без подписване на предложения от властта меморандум.

Фермерският съюз иска създаването на Гаранционен фонд и намаляване на акцизи и такси

Има и различия, и напрежение при отделните земеделски организации. Основното различие е относно искането за оставка на земеделския министър, което не се приема от някои организации и се определя като политическо.

Протестиращите земеделци искат преразглеждане на "Зелената сделка", защита на българското производство, компенсации на загубите от големия ценови срив на пазара, породен от вноса на евтина земеделска продукция от Украйна.

От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации от НАП, за да се провери дали са били на загуба. Така протестите на земеделците продължават.

В демонстрациите се включват различни представители на сектора - от производители на картофи и животновъди до пчелари и зърнопроизводители.

Ямбол и Сливен:


Заради недоволството на земеделски производители Ямболска област остава четвърти ден без достъп до магистрала "Тракия". Протестиращите фермери на пътя Ямбол-Сливен запалиха бали слама и разляха мляко в знак на протест. Пътните блокади е обявено да продължат до 15:00 часа. 

Затворени са и трите изхода за магистралата в областта - при Хаджидмитрово, Кабиле и Веселиново. Блокирано е движението и към Котленския и Ришкия проход, тъй като е невъзможно преминаването и през пътен възел "Петолъчката". Тежка земеделска техника препречва и движението по международния път за граничен пункт "Лесово" при разклона за Тополовград.

БТА

"Никой не иска пари. Да, финансовата инжекция, която ще получат някои от стопанствата, е жизненоважна за тях. По-важното за всички ни обаче са законодателните промени, които искаме да станат. Няма смисъл едни пари да получим сега, а със закони да ни убият за две-три години", каза Георги Радев, председател на Съюза на земеделските производители в област Сливен.

В почивните дни не се очакват протести. Дали ще има пътни блокади и в понеделник, зависи от срещата на земеделските браншови организации.

БТА

Стара Загора:

Протестиращи земеделци и фермери блокираха за пореден ден движението по главни пътни артерии в областта.

БТА

Тежка земеделска техника ограничи движението по главния път от Стара Загора за Димитровград, който е и достъпът до автомагистрала “Тракия”. Блокадата продължи до 15:00 часа, а малко след 11:30 часа протестиращите излязоха и спряха изцяло движението по автомагистралата за повече от 30 минути. 

БТА


БТА


БТА


Своето недоволството днес изразиха и фермери от общините Казанлък и Павел баня, които блокираха с тежка техника движението по Подбалканския път в района на разклоните за Павел баня и за казанлъшкото село Дунавци.

Там за пореден ден се събраха малки производители от региона, които подкрепят исканията на протестиращите в цялата страна, но настояват и за прецизиране на административните процедури и намаляване на бюрократичната тежест за малки фирми.

Те са категорични, че не могат да издържат на настоящите условия и са пред фалит. Протестиращите смятат, че държавната политика цели унищожаване на животновъдството. "Ние сме живтновъди, а не счетоводители и настоящите условия са подигравка с нас", казаха те. 

Перник:

За четвърти ден земеделски производители от Пернишко, Брезнишко и Радомирско излязоха на протест. 

БТА

БТА

За два часа ще бъде спряно движението по пътя от Перник към границата със Сърбия в района на "Радина чешма".

В община Брезник е затворен пътят към Батановци, а в Радомир протестиращите са се събрали за втори ден в началото на града, в района на ж.к. Арката, блокирайки пътят от София за Кюстендил.

Исканията са свързани с преразглеждане на предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

Варна:

БТА

Земеделски производители за пореден ден затвориха с тежка техника основни пътища в областта. Протестите са на четири места.

Затворени са пътят Варна-Бургас в района на местността "Харамията" и село Рудник, както и отсечките между Дългопол и Провадия, и Дългопол и Цонево.

Блокадата ще е до 15:00 часа. Това каза земеделският производител Пламен Николов, който участва в затварянето на пътя от Варна за Бургас - в района на местността "Харамията".

БТА

БТА


София:

Георги Димитров

Земеделци блокираха АМ „Европа“ до Сливница - в посока София.

Георги Димитров

Георги Димитров


Силистра:

За пореден ден зърнопроизводители се включват в недоволството на колегите си от страната. Протестът се провежда на няколко места в общините Силистра, Тутракан, Ситово, Кайнарджа и Дулово. Той е под формата на колони от тежки машини, които се движат по ключови пътни участъци.

БТА

В Силистренско в протеста участват и земеделски производители от други отрасли. По думите на Димитричка Търпанова, член на Управителния съвет на Българска аграрна камара, причината за отпушването на недоволството в бранша е това, че в края на 2023 г. Народното събрание не е гласувало средства за изплащане на компенсации.

Очаква се недоволството на земеделците да продължи до 13:00 часа. В събота и неделя протести няма да има.

Русе:


Земеделски производители блокираха "Дунав мост" за четвърти ден и ще раздават бутилки с мляко на изчакващите в опашките шофьори. Преди това те организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

"Ще обсъдим предложения вариант на изчисляване на загубите и тогава ще вземем решение. Ще изчакаме и резултатите от срещата с премиера. Тогава ще решим дали ще продължим с протестите през идната седмица", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

БТА

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че на срещата с премиера очаква конкретни гаранции по исканията. Той обясни, че днес на изчакващите в колоните шофьори ще бъдат раздадени половин тон мляко в бутилки в знак на извинение. 

Деян Генов, управител на магазин в района на "Дунав мост", каза, че подкрепя протестите, но не одобрява начина, защото така бизнесът страда. "Нямаме клиенти, с което не можем да покрием таргета си за деня", коментира Генов.

Милен Коев посочи, че протестът ще продължи до 15:00 часа, като уточни, че ще бъдат пропускани спешни случаи, линейки и хора, които бързат за летището в Букурещ.

Ловеч:


За четвърти ден протестиращи земеделски производители затвориха с тежка техника главния път София-Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза".

БТА

Ограничено е и движението на пътя София-Русе при Луковит. Блокадата ще продължи с час повече - до 15:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на няколко пъти по 15 минути, каза Симеон Симеонов - представител на земеделските производители. 

Той се надява днешният ден да е последен от протестите и да се стигне до консенсус между правителството и бранша. "До довечера ще вземем становище дали приключваме с протестните действия или от понеделник продължаваме. Събота и неделя няма да има блокади по пътищата. Със сигурност ще направим някакви компромиси", посочи Симеонов.

Монтана:

Земеделците блокират основни пътища в областта. Това съобщи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в региона Веселка Василева.

Главен път Е-79, по който се движат товарните камиони за моста при Видин-Калафат и по обратния път към София, е блокиран при село Горна Вереница в община Монтана.

БТА

Втората блокада е на изхода от Монтана по направленията към Лом, Бойчиновци и Козлодуй, а третата на шосето от град Вълчедръм към село Септемврийци и Козлодуй.

Василева съобщи, че протестът е стъпаловиден и всеки ден времето на блокадата се увеличава с един час. Докато в първия ден пътищата бяха блокирани от 10:00 до 12:00 часа, втория от 10:00 до 13:00 часа, третия - от 10:00 до 14:00 часа, то днес блокадата ще бъде от 10:00 до 15:00 часа.

"Пропускат се автомобилите със специален режим на движение и тези, в които пътуват болни хора и пациенти за хемодиализа. Протестите ще продължат, докато правителството не чуе исканията на земеделските производители и не осигури нормална среда за нашата работа", заяви Василева.

Враца:

Земеделските производители продължават с протестите си и за четвърти ден блокираха движението между Мизия и Оряхово. Основното, което ни притеснява, са промените в българското законодателство, в правилата по отношение на зелената сделка и как ще бъде гарантирано, че всичко това ще се случи.

БТА

Това обясни един от организаторите на протеста Румяна Ангелова. "Това са седем закона в България, които трябва да се направят или променят. От 20 години се борим това да се случи и хората се притесняват, че ще ни излъжат", каза Ангелова. По думите ѝ по отношение на финансовата част има вече напредък в преговорите. 

Хасково:

Протестите на земеделците в областта се разраснаха с проява на недоволство в още една точка от региона - в Ивайловградско. Сдружение "Необлагодетелствано животновъдство и екология" и Асоциациите на зърнопроизводителите и животновъдите в България организираха шествие в най-южната община на региона, бе публикувано във страницата във "Фейсбук" с името "Община Ивайловград - новините".

БТА

Програмата предвижда събиране на техника на кръговото движение на главния път Ивайловград-Любимец. Шествието продължава с маршрут през Ивайловград и село Славеево до граничния пункт с Гърция Ивайловград-Кипринос.

Както и в предишните три дни, селскостопански производители блокираха с машини пътния възел северно от Хасково, на който се пресичат пътищата Русе-Маказа и Пловдив-Свиленград.

Действията ни ще продължат пет часа. Това каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов. Той уточни, че от днешните преговори с кабинета ще стане ясно, дали и следващата седмица ще има демонстративно затваряне на пътна инфраструктура и за пореден път увери, че митингуващите нямат политически искания.

Търговище:

Протестиращи земеделци се събраха за четвърти ден на главния път София-Варна край Търговище. Блокадата на пътя ще продължи четири часа, посочиха те.

Зърнопроизводителите дискутираха въпроса да продължи ли от понеделник протестът и как ще се процедира оттук нататък в търсене на решения на проблемите в сектора. Събрани заедно, те очертаха и още един проблем, който сериозно тревожи стопаните в областта. 

БТА

"За земеделците проблем са дивите животни - кошути и елени, тъй като тe унищожават много от продукцията. Има вече вдигнати няколко дела, но от тях няма никакви ползи.

Дивечът също е "под покрива" на земеделското министерство, но оттам няма никакви реакции - толкова време се пише и се говори и по медиите. Ще повдигнем и този въпрос - какво може да се случи и какво може да се направи, за да сме по-добре защитени", каза зърнопроизводителят Галин Стаматов.

Въпреки трудностите, производителите бяха категорични, че ще продължат да обработват нивите, защото това умеят. 

Кърджали:


Фермери блокираха пътя за граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Маказа" - в района на кръстовището за пункта и Момчилград, познато сред местните като спирка Джебел, с искане за оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Действията им бяха подкрепени от колеги от Смолян и Карлово.

"Ние всички земеделски производители вече сме заедно и няма да ни разделят. Това трябва да стане ясно на нашите управляващи. На 13 февруари сме в София. Ще стигнем и до Европа", каза пред присъстващите председателят на Асоциация "Обединени животновъди" Бойко Синапов.

БТА

По думите му, сегашният министър и екипа му не могат да извършат нужните промени. Според Синапов от асоциацията, която представлява, са дали над 40 предложения за Стратегическия план до 2027 г. в сектора, като по нито едно няма развитие.

Искаме Закон за защита на българския производител. Искаме да защитим българското земеделие, животновъдство, зеленчукопроизводство, за това министър Вътев, искаме вашата оставка, се обърнаха към земеделския министър протестиращите. 

Освен блокадата, протестиращите изсипаха самосвал с тор върху главния път, запалиха бала със слама и изляха цистерна с мляко. 

Видин:


Земеделци отново затвориха пътя към „Дунав мост“ 2. Земеделците протестират и затварят основни пътни артерии в страната.

БТА

До 16:00 часа ще бъде спряно движението за тежкотоварни автомобили от и към границата с Румъния. Протестиращите настояват за ясни гаранции за законодателни промени, осигуряващи устойчивост, помощ от 20 лева на декар за секторите, които търпят най-големи загуби, и преразглеждане на условията на Зелената сделка на Европейския съюз.

Кюстендил:

Земеделски производители от региона на Самоков и Дупница протестираха край община Сапарева баня. Те затвориха и пътя Самоков-Дупница за около час.

По този начин се образуваха километрични опашки. Полицейски служители отбиваха автомобилите при самоковското село Белчин, за да не се образуват още колони от чакащи.

БТА

Вече четвърти ден земеделците протестират при Сапарева баня. Протести ще има и през следващата седмица, а с всеки изминал ден времето ще се удължава с по един час, посочиха протестиращите.

Земеделски производители от Самоков се включиха и в протест край Ихтиман.

Плевен:


Земеделски производители блокират за часове с тежка техника важни пътища. Блокадите заради протестите преминават спокойно, няма конфликтни ситуации. "Съдействаме на гражданите, които бързат и трябва по спешност да преминат", каза Георги Милев, земеделски производител от село Тодорово. 

БТА

Той вярва, че трябва да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни - и държавата, и земеделците. "Отправените към нас предложения при последните срещи не ни удовлетворяват. Настояваме да се изпълнят исканията ни", допълни той.

В областта точките на блокади на земеделските производители са пет. Протестните действия ще продължат до 15:00 часа.

Пазарджик:


Протестът на зърнопроизводителите предвижда блокиране и на дефилето село Варвара-Велинград във времето от 13:00 до 17:00 часа. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

БТА

Създадена е организация за пренасочване на движението през Белово - Юндола и Пазарджик - Пещера - Батак - Цигов чарк - Ракитово - гара Костандово и обратно. От дирекцията отправят апел към водачите за разумно шофиране, спазване на необходимата дистанция и изпълняване на разпорежданията на органите на реда.

За четвърти ден производители от Пазарджишко блокираха със земеделска техника и подхода към автомагистрала "Тракия" в района на пътен възел Гелеменово. На ключови места има екипи на полицията и жандармерията. Апелът към водачите е да спазват разпорежданията на полицейските екипи.

Шумен:


Земеделски производители от областта протестират със селскостопански машини на 5-и километър край областния град и отново блокираха движението в района. 

БТА

Пътят ще бъде затворен до 15:00 часа, казаха земеделците. Те уточниха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, имат готовност да се включат в протест в София.

На пътя земеделските производители пекоха кебапчета и пържоли на скара. 

Разград:


Земеделски производители благодариха на полицията за коректното отношение към протестните им действия.

От името на всички благодарност на служителите на реда, които са помогнали протестите да се проведат без излишни напрежения изказа арендаторът Васил Петров.

БТА

Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от фермерите, които четвърти пореден ден блокираха пътя Разград-Русе в участъка край Гецово. 

Временно изпълняващият длъжността началник на "Пътна полиция" в града Неделчо Симеонов от своя страна също благодари на протестиращите за отношението.

Пловдив:


Земеделските производители се отказаха от намерението си да блокират автомагистрала "Тракия", въпреки че имаха разрешение за това.

Те се събраха за четвърти пореден ден край село Труд и затвориха за движение кръговото кръстовище до селото в знак на протест срещу държавната политика в бранша. 

БТА

Людмил Работов, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), потвърди, че има входирано уведомление в Община Марица за затваряне на магистралата между 12:00 и 14:00 часа, но след разговор с всички земеделски производители протестиращите взеха решение да не блокират движението по магистралата.

Те обаче заявиха готовността си да го направят в понеделник, ако исканията им не бъдат удовлетворени на предстоящата среща с правителството.

Трактори и тежка техника влязоха в града под тепетата. Колоната от 120 и машини премина покрай сградата на Пловдивския панаир. Целта беше да стигне до ДФ „Земеделие”.
Протестното шествие промени графика на градския транспорт. Автобусите бяха пренасочени по обходни маршрути.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

БТА, nova.bg