Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Минути, след обявяването на първите прогнозни изборни резултати, последваха и първите политически коментари. Различните екзит полове показаха: Минимална е разликата за първото място в парламентарните избори. За него се борят ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". Окончателните резултати се очакват. 

За президентската битка е ясно: На балотаж отиват Румен Радев и Илияна Йотова срещу Анастас Герджиков и Невяна Митева. 

Румен Радев: 

На балотажа ще се сблъскаме с организирания вот на картела на статуквото, единствения начин да го преодолеем е да бъдем мобилизирани. Изборите показаха решимостта на обществото да скъса с корупцията, с беззаконието. Поздравяваме партиите, които влизат в следващия парламент. Те трябва да съставят реформаторско и антикорупционно правителство

Анастас Герджиков: 

Постигнахме основната си цел - да има балотаж на изборите за президент . Убеден съм, че ще успеем да обърнем резултата, защото на президентски избори се гласува мажоритарно, а не партийно. Аз не съм кандидат на никоя партия. Ще разчитаме на подкрепата на всички български граждани на втория тур независимо от коя политическа сила гласуват те. 

Кирил Петков: 

Продължаваме Промяната“ е първа политическа сила, 121 депутати ще се случат. България ще се управлява от коалиция, България започва един нов път, заедно ще успеем да направим целия потенциал на тази страна и всички ще се гореем с нея. "Ще бъдем много диалогични, ще направим това, което сме заявявали през цялата кампания.  

Бойко Борисов: 

Народът успя да изгони мутрите от парламента - вместо да идат, те си тръгнаха. Най-ниската избирателна активност в историята показа тоталното несправяне на този кабинет с изборите. В световната история ще влезе как една възрастна жена я гони полиция, а тя яде квитанцията. Радваме се, че ни оставиха живи - такава репресия. 

Корнелия Нинова: 

Ниската избирателна активност и то на избори 2 в 1 е силна камбана към всички ни, знак за апатията на гражданите към институциите. Това е голяма задача пред нас как да го решим в бъдеще. Не сме обсъждали въпроса за моята оставка. 

Мустафа Карадайъ: 

Едно е факт- тези избори отчитат най-ниската избирателна активност от демократичните промени насам и то при задължително гласуване, съгласно изборния кодекс. Анализът на какво се дължи това, тепърва ще го правим

Слави Трифонов: 

Резултатите от изборите са такива, каквито е решил суверенът. Доверието на всички, които гласуваха за ИТН в тази ситуация, при тези условия, е безценно и задължаващо. От името на моите колеги изказвам благодарност към всички, които гласуваха за ИТН.  

Христо Иванов: 

Не бих употребил думаъа "провал", защото все пак в следващия парламент ще може да свършим работата, която сме си поставили. Тепърва ще анализираме резултатите от изборите. Поздравявам колегите от "Продължаваме промяната".  

Костадин Костадинов: 

Нашата позиция е, че искаме достоен и нормален живот за българските граждани. Има криза и всички я виждаме. Искахме да направим разговор с останалите политически сили за тези проблеми. 

Мая Манолова: 

"Радваме се за Асен Василев и Кирил Петков, защото и ние сме част от същото пространство. Дали сме в или извън парламента, ще продължим да работим за промяната".