Резултатът към момента дава оптимизъм, но ще бъде грешка да си мислим, че изборите са предрешени. Това заяви настоящия държавен глава и кандидат за втори мандат Румен Радев в пръв коментар след края на изборния ден.

"На този балотаж ще се сблъскаме с партийно-организирания вот на картела на статуквото. Единственият начин да победим огромните му ресурси, да надделеем над лъжата, манипулацията и заплахите е да бъдем мобилизирани", смята той.

Според екзитполовете на социологическите агенции Румен Радев и Илияна Йотова водят с голяма преднина пред проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева. Въпреки това следващата неделя ще има балотаж на президентските избори.

Exit Poll: Румен Радев и проф. Анастас Герджиков отиват на балотаж другата седмица

"Едно е ясно - изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, беззаконието и с авторитаризма. Опитите за мимикрия, манипулациите с цел да се разколебаят и объркат хората да не гласуват, отговорността да се прехвърля на други - явно не сполучиха", подчерта още Радев.

Той поздрави и партиите, които влизат в следващия парламент. "Пред тях стои императивната задача да съставят правителство и това правителство трябва да бъде реформаторско, антикорупционно, социално. Да бъде съставено прозрачно и да бъде подкрепено от ясно изразено мнозинство, което да не оставя съмнение за непочтени зависимости", заяви още държавният глава.
Анастас Герджиков: Ще разчитаме на втория тур на подкрепата на всички българи

"Ще разчитаме на партиите, които бяха с нас на тези избори и на всички български граждани, които искат България да бъде морена европейска страна", заяви той по повод втория тур на вота.

Според Радев един от основните проблеми в днешния ден е бил, че хората не излязоха да гласуват и активността е ниска.