БСП ще се отзове на евентуална покана за преговори по съставянето на правителство, заяви Корнелия Нинова в първи коментар на изборните резултати след вота 2 в 1. Според първоначалните данни на социолозите, БСП е трета политическа сила с малко над 11% от гласовете на избирателите.

Лидерът на левицата обаче подчерта, че партийната структура е такава, че изисква да бъде даден мандат за водене на разговори. По думите й пръв приоритет трябва да бъде изработването на бюджета за следващата година.

Социолог: Има шанс за съставяне на правителство от четири партии

"Трудното започва от утре. Още по-фрагментиран ще бъде парламента с "Възраждане" в него. Ние ще се отзовем ако бъдем поканени на преговори за правителството и както до сега ще бъдем диалогични, но и принципни. Трябва да направим мнозинство в парламента, за да можем да приемем бюджета за 2022-а година, заяви Нинова.

Лидерът на БСП призова да се "търси разум и политики по приемането на бюджета".

Нинова каза, че за правителство ще подходят последователно и принципно - първо приоритети, програма и след това всички останали въпроси.

"Предварителното поставяне на червени линии в особено сложна ситуация, каквато имаме сега и при особената отговорност, която се изисква от нас, политиците, за да има редовен кабинет, би било грешка. Но, от друга страна, ще отидем с много ясна програма и приоритети", заяви Нинова. И изброи приоритетите на левицата - справяне с енергийната криза за намаляване на цените, социална политика за увеличаване на доходите, здравна политика, която да намали болните и починалите от COVID-19, политика по отношение на образованието, децата, младите семейства, строителство на АЕЦ "Белене". "Това не са червени линии, но са приоритети, на които държим и искаме да обсъждаме, допълни тя.

Борисов за вота: В историята ще влезе как една жена я гони полицията, а тя яде бюлетината

Лидерът на БСП изтъкна, че 92% от симпатизантите на БСП са подкрепили Румен Радев за президент. "Това е предостатъчен дан. Ние сме на трето място, позицията в миналия ни парламент ни помогна да нямаме срив както при другите партии, при които загубата е много силна", смята Корнелия Нинова.

На въпрос чувства ли се предадена от президента Радев, заради успеха на формацията на неговите двама министри, Нинова отговори, че в политиката няма място за чувства.

"Разбира се, че ще подкрепим президента Радев на втори тур", заяви още лидерът не БСП.

По думите й темата за оставки на "Позитано" 20 към момента не е обсъждана.