Полицейска акция на грешен адрес, момиче е със сцепена глава
Полицейска акция на грешен адрес, момиче е със сцепена глава / снимка: DarikNews.bg

20-годишно момиче от Кърджали е със сцепена глава, след като е била пребита при полицейска операция, разиграла се на погрешен адрес. 

Четирима цивилни полицаи нахлули в дома на Айсел и Сабахатин Мустафови около 11.30 часа на 23 юли. По това време в апартамента била и 20-годишната им дъщеря Шерин, която си чатела на компютъра в съседната стая.

"Нахлуха и без да се представят проснаха мъжа ми на земята, като насочиха пистолет в главата му, не знаехме кои са, помислихме, че са престъпници, стресът беше ужасен, още треперя", разказа Айсел Мустафова.

Дъщеря й дошла да види какво става, след като чула шум, ударили и нея, свалили я на земята, а същата съдба сполетяла и самата Айсел, която през това време била в спалнята и се опитвала да се обади на полицията и на съседите. Едва когато комшийката на семейство Мустафови реагирала на повикванията, мъжете се представили, казвайки, че това е акция на полицията.

"Цялото това действие се разви пред очите на племенника, който ни е дошъл на гости от Турция, и дъщеря ми. Когато тя се опита да се скрие от полицаите в стаята си, един от мъжете така блъсна вратата, че й сцепи главата", разказа Айсел. Тя твърди, че племенникът й, който по време на нападението е спал, бил хванат от един от полицаите и след като го разтръскали добре, бил проснат на земята, при което са счупили и очилата му. "Децата виеха и плачеха от страх", разказва ужасената майка, а тя самата не била допусната да ги успокои.

През цялото време Айсел не престанала да пита за имената на полицаите, призовавайки ги да се представят. От 2000 г. до 2003 г. тя е работела в паспортната служба в Кърджали. Мъжът й Сабахатин също бил полицай в продължение на 7 години, а свекър й цели 32 години служил в органите на реда, преди да се пенсионира. "Знам закона за полицията, знам, че трябва да се представят, и затова настоявах", казва Айсел. Най-после двама от четиримата, нахлули в апартамента й, се представили - Георги Георгиев и Красимир Спиров.

След всички разправии в дома й, прибрали мъжа й и сина й в полицейското управление, поне така й казали. Шерин и племенникът Рамадан отишли в Бърза помощ.

Чак към 3 часа същата нощ, когато освободили съпруга на Айсел - Сабахатин, се разбрало, че всъщност този "среднощен кошмар" бил полицейска акция за задържане на човек, разследван за сводничество. Синът на Айсел се обадил да извика такси и при прослушването на телефона полицаите стигнали до техния адрес. "Откъде да знае синът ми, че този, същият таксиджия, е търсен за сводничество", пита жената. Когато разбрали грешката си, служител на полицията - по думите на потърпевшата това бил началникът на криминална полиция Добрински, казал на Сабахатин: "Баш на твоето семейство ли се случи? Ще ви платим щетите и да потулим случая, само и само да не уволнят колегите".

Айсел Мустафова е написала жалба с цялото описание на случая до министъра на МВР, до главния прокурор, до Комисията по правата на човека, до омбудсмана, до директора на ОД на МВР в Кърджали, до народните представители от Кърджали. Смята да заведе дело и в съда за нанесени морални и физически щети.

От полицията съобщиха, че по случая се извършва проверка на данните, изнесени в жалбата на Айсел Мустафова, и отказаха друг коментар.