Полфрийман е осъден на 20 години затвор
Полфрийман е осъден на 20 години затвор / Sofia Photo Agency
Полфрийман е осъден на 20 години затвор
23991
Полфрийман е осъден на 20 години затвор
  • Полфрийман е осъден на 20 години затвор

Софийският градски съд (СГС) осъди на 20 години лишаване от свобода австралиецът Джок Полфрийман. Чужденецът бе признат за виновен по обвинение за убийството на 20-годишния Андрей Монов, извършено на 28 декември 2007 година пред площада „Света Неделя". Тогава тежко ранен беше и приятелят на Монов Антоан Захариев.

Полфрийман ще трябва да изплати и обезщетение в размер на 400 000 лева на семейството на Андрей Монов, както и 50 000 лева на това на Захариев. През цялото продължение на процеса чужденецът не се призна за виновен. Неговият адвокат Динко Кънчев обясни, че е посъветвал подзащитният си да каже истината пред съда: „В рамките на моята компетентност е да го съветвам за нещата, които биха му помогнал при процедурата пред този наказателен съд, нищо повече. Извън съответните процесуални способи за коментар, които евентуално са единствено пред съда от по-висша инстанция, според мен са излишни".

Със своето решение председателят на съдебния състав и председател на СГС Георги Колев не се съобрази с искането на прокуратурата, която настоя за доживотен затвор. В своето изслушване пред съда Полфрийман обясни, че се опитал да се защити сам от група мъже футболни хулигани, които го нападнали във фаталната нощ.

Прочитането на присъдата бе отразено и от множество чуждестранни медии.

Настоящето решение може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.