/ ThinkStock/Getty Images
Въвеждането на допълнителна задължителна здравна застраховка е елемент на един от вариантите за промяна на здравноосигурителния модел у нас - коментарът направи финансовият министър Владислав Горанов във връзка с информацията за подготвяния от здравното министерство нов модел на здравното осигуряване.
 
Според Горанов този вариант със сигурност ще увеличи финансовата тежест за здравно осигурените, но е въпрос на тълкувание, дали е допълнителен данък.
 
Финансовият министър припомни, че в управленската програма на кабинета не се предвижда вдигане на данъците и осигуровките.
 
„Въпрос на терминологичен спор е дали задължителната застраховка е нов вид данъчно бреме. По-скоро да и това ще е част от дебата дали е приемлив един такъв модел, или не е приемлив. Лично аз в разговори с екипа на министър Ананиев съм привърженик на един друг модел, който също ще бъде представен. Аз съм привърженик на модел за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частни застрахователни дружества, или да останат осигурени в НЗОК“, обясни Горанов.