Почина 7-месечното бебе, което на 26 октомври получи нов черен дроб при трансплантация в Университетската болница "Лозенец". Това съобщи Деница Димитрова, майка на трансплантирано в лечебното заведение момиченце и администратор на Фейсбук групата "Трансплантирани и оперирани деца в болница "Лозенец".

„Искам единствено този кошмар да свърши. Не искам друго. Искам децата на България да бъдат здрави, не искам повече да чувам за смъртни случаи на малки деца, които са можели да бъдат спасени. Аз съм майка и ми е много трудно да го приема“, заяви пред БГНЕС Димитрова.

3 жени и 7-месечно бебе получиха втори шанс за живот

Операцията на детенцето бе извършена посредством сплит чернодробна трансплантация, при която бебето и 27-годишна жена получиха втори шанс за живот чрез един орган. Способността на черния дроб да се самовъзстановява позволява на специалистите да го разделят на две части и по този начин да бъдат трансплантирани двама реципиенти.

Донор бе 24-годишна жена от област Пловдив с мозъчна смърт, чиито близки са взели благородното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация хора, давайки им шанс за живот. Благодарение на донора бяха извършени четири органни трансплантации- на три жени и на 7-месечното бебе.