В Габровска област от днес се въвеждат по-строги строги мерки заради нарасналата заболяемост от COVID-19, която вече надхвърля 700 на 100 000 души. Областта от началото на октомври е в тъмночервената зона.

Директорът на РЗИ - Габрово д-р Николай Пенчоков заяви за "Твоят ден", че все още се очаква положителният резултат от мерките, като ефект засега има от въвеждането на ротационния принцип в училищата, което е ограничило разпространението на вируса. Той отбеляза, че само в Севлиево се отбелязва намаление на случаите с коронавирус, докато в Габрово почти няма свободни легла.

Удължават ограничителните мерки в Габрово

Още в петък (15 октомври) стана ясно, че от 18 до 31 октомври в Габровска област се въвеждат допълнителни строги ограничителни мерки.

Остават забранени присъствените групови занятия в обучителните центрове, танцовите и музикални школи, посещенията в детски центрове, клубове и занимания за деца. Няма да има посещения на частни събития като сватби, кръщения, погребения. Отлагат се конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения, фестивали, събори и други обществени събития.

Спортните събития - както на закрито, така и на открито, ще са без публика. Остават затворени плувните басейни и комплекси, балнеолечебните и спа-центровете, а за фитнес-залите се допускат 30 на сто от посетителите при спазване на дистанция.

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито ще се допускат също при 30 на сто от капацитета на залите и носене на защитни маски за лице. Учениците от областта ще продължат да учат на ротационен принцип, а детските градини и ясли остават отворени при строго спазване на противоепидемичните мерки. В търговските центрове малолетните и непълнолетните деца трябва да бъдат с пълнолетен придружител.

Заведенията остават да работят при ограничен капацитет. Това може да се избегне, ако персоналът е ваксиниран или преболедувал от
коронавирус, допускат се ваксинирани клиенти или с отрицателен резултат от тест.

Остават спрени свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения единствено за терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение. Няма да има свиждания и в социалните домове, където са настанени деца или възрастни хора.