Плевнелиев защити Марин, казусът с помилванията не бил голяма драма
Плевнелиев защити Марин, казусът с помилванията не бил голяма драма / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Казусът с помилванията не е толкова голяма драма според Росен Плевнелиев
49600
Казусът с помилванията не е толкова голяма драма според Росен Плевнелиев
  • Казусът с помилванията не е толкова голяма драма според Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев призова да се изчака решението на Върховния административен съд по казуса с указа за официалното упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин с правомощия по помилване и даване на българско гражданство.

Преди няколко дни вицепрезидентът Маргарина Попово съобщи, че Георги Първанов не е издал указ Марин да изпълнява някои от неговите правомощия по Конституция при втория президентски мандат. В тази връзка Плевнелиев коментира, че Първанов, Марин и юридическите им съветници са били категорични, че не е имало нужда от издаването на нов указ. Това не е толкова голяма драма, за колкото се представя, допълни президентът.

Държавният глава призова да се спрат коментарите по случая, докато Върховният административен съд се произнесе, което очаква да се случи в най-скоро време.

„За мен е повече от ясно, че юристите в момента са на две различни мнения. Преобладаващо е мнението, че не е било необходимо да се издава втори указ, тъй като първият не е отменен. Ако все пак се наложи тезата на по-малката част от юристите, които считат, че е трябвало да се преиздаде и да се напише нов указ, тогава, разбира се, ще мислим тепърва какво ще правим в президентската институция", добави държавният глава.

Той бе категоричен, че темата не е нова: „В продължение на години президентът Първанов е давал пресконференции, той е бил абсолютно убеден. Медиите знаят за този казус. Няма нищо ново. Хубаво е, че компетентният съд ще се произнесе. Дотогава считам, че е най-добре всички останали да изчакат".

Росен Плевнелиев заяви още, че е категорично невъзможно да се гледа назад във времето: „Абсолютно всички юристи са на мнение, че каквото е направено, е направено - то е юридическо обосновано, и ние можем оттук нататък да гледам само напред в бъдещето. Ще изчакаме решението на съда. За мен е едно преекспониране на тази ситуация".

Казусът с помилванията бе тема на предаването „Кой говори" с участието на Даниел Стоянов - член на комисията по помилванията от администрацията на Георги Първанов, доц. Христо Георгиев - председател на комисията по помилванията от администрацията на Петър Стоянов, Александър Кашъмов от програма Достъп до информация и Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет: