Плевнелиев: Следете дали политиците изпълняват обещанията
Плевнелиев: Следете дали политиците изпълняват обещанията / снимка: DarikNews.bg
Плевнелиев: Следете дали политиците изпълняват обещанията
53030
Плевнелиев: Следете дали политиците изпълняват обещанията
  • Плевнелиев: Следете дали политиците изпълняват обещанията

Визията на България през следващите пет години, зависи от това, което успеем до средата на 2012-та, с националната програма за развитие, заяви в интервю за Дарик президентът Росен Плевнелиев в Благоевград.

"Трябва да облечем с конкретни измерения, резултати и индикатори, за да можем да видим напредъка на страната ни. Аз като прагматичен президент не просто искам да работя за това България да има дългосрочна визия, а година по година българските граждани да могат

да контролират как държавата и институциите прогресират и докарват конкретни резултати по тези национални приоритети", коментира президентът.

Росен Плевнелиев се обърна и към медиите: "Бъдете активни, следете дебатите, помагайте на местните лидери на направят собствени дебати по основните за регионите проекти. До средата на 2012 година няма много време. В края на годината ще приемем националната програма и тогава сложете във вашите сайтове всичко, което Програма 2020 ще посочи година по година, проект по проект, както и целите, които си поставяме. Следете дали политиците ще изпълняват обещанията си, за да има повече демокрация и да има повече граждански контрол върху това, което правят институциите.

Президентът изнесе днес лекция в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Пред множеството студенти и преподаватели във висшето училище Превнелиев изтъкна основни акценти от програмата за развитие на България до 2020 година.

Богатите държави са полагали целенасочени усилия, имали са план и са го следвали, независимо кой е на власт. Като пример Плевнелиев посочи Швейцария, която от 200 години работи за репутацията на нейните банки, а Германия от 100 години работи за автомобилостроенето.

"Всички искаме България да забогатее. Искам богат Благоевград, но АМ "Струма" не е достатъчна. Един слънчев ден ще се построи, но какво следва - работни места, доходи откъде ще дойдат? Държавите са за това, за да бъдат платформа нациите и икономиката да се развива. Това е нещото, което много ме вълнува", каза президентът Плевнелиев.

Той призна, че се ядосва на кметовете, които искат само пари, без да обяснят какви са проектите им за просперитет на общините.