Плевнелиев: Президентът Желев бе честен и скромен човек, достоен във всяко свое действие
Плевнелиев: Президентът Желев бе честен и скромен човек, достоен във всяко свое действие / снимка: БГНЕС

До последния си ден Желю Желев водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си в храм-паметника "Св. Ал. Невски", където българският патриарх Неофит отслужи опелото за покойния президент Желю Желев.

Д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997)

Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев. Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити, заяви държавният глава.

Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи още Плевнелиев.

Уважаваният философ, политик и демократ си отиде неочаквано и скромно, така както бе живял. Сякаш символично, това се случи в навечерието на Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, отбеляза държавният глава. Той посочи, че ще помним д-р Желев като един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, като символ на мирния преход, толерантността и търсенето на национално съгласие.

Житейският път на д-р Желев не бе лек - критиките му към тоталитарната власт са причина да бъде изхвърлен от университета, изселен, изолиран. Въпреки това той не склони да отстъпи от острата си гражданска и политическа позиция в защита на свободата и демокрацията, заяви Плевнелиев. Трудовете му и апокрифно разпространяваните текстове хвърляха лъч светлина в дългата тоталитарна нощ. Книгата "Фашизмът", забранена от комунистическата цензура и иззета от книжарниците, заживя собствен живот и се превърна в най-мощното обвинение срещу тоталитарния режим, отбеляза президентът.

Той напомни, че Желю Желев бе сред онези дръзки интелектуалци, които през 1988 г. инициираха и основаха в емблематичната 65-та аудитория на Софийския университет Клуба за подкрепа на гласността и преустройството. Година по-късно д-р Желев участва в създаването на СДС. Въпреки вродената му скромност, той единодушно бе избран за лидер на антикомунистическата опозиция и за броени месеци се превърна в символ на борбата за свобода и демокрация на българите, посочи Росен Плевнелиев.

Като първи демократично избран президент на България, Желю Желев изигра изключителна роля за изграждането и укрепването на президентска институция, за утвърждаването й като център на стабилност и диалогичност в бурните времена на прехода,каза още държавният глава.

С присъствието си на международната политическа сцена, с категоричната си проевропейска позиция, с подадената ръка към всичките ни балкански съседи, д-р Желев спечели значителен международен авторитет, така необходим на България след краха на комунизма, допълни той.

Плевнелиев припомни думите на Желев, че "като млада посткомунистическа демокрация, Европа и светът ни уважават за две неща: за мирния преход от комунизъм към демокрация и за демократичния начин, по които нашият народ намери у себе си сили да реши междуетническите проблеми, които в други страни доведоха до невероятни насилия и кръвопролития."

Президентът Желю Желев бе такъв, какъвто е българският народ - добронамерен, толерантен, с отворено сърце и подадена ръка за всеки. Той бе добър и честен човек, скромен, но достоен във всяко свое действие. Такъв е и българският народ. Затова днес нацията изпраща с тъга и почит своя първи демократично избран президент - д-р Желю Желев, посочи Росен Плевнелиев.

Източник: БТА