"Това са последните, които не бяха изчегъртани", така коментира в "Офанзива“ президентът на България в периода 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев освобождаването на борда на директорите на "Булгаргаз".

БЕХ смени цялото ръководство на „Булгаргаз“

Според него, напоследък се вижда как навсякъде се случва "изчегъртване" или освобождаване на хора, които са работели за държавата по времето, когато ГЕРБ е била доминиращата политическа сила. Той вижда, че хората, които ги заместват, са предимно свързани с БСП или ДПС.

Плевнелиев намира за добре, че ДАНС работи по случая. Той иска да разбере кой е извадил секретния договор между България и Азербайджан за доставка на газ и го е пуснал в интернет.

"Единствените, които печелят от развалянето на отношенията между България и Азербайджан, са Русия", посочи той.

Отстраненото ръководство на „Булгаргаз“ определи освобождаването си като политически мотивирано

За напрегнатата външнополитическа ситуация в момента Росен Плевнелиев смята, че не е ясна позицията на България в конфликта Русия - НАТО - Украйна.

"Виждам колебливост в управлението по въпроси с НАТО, пробити сме от гледна точка на това, че Русия винаги е искала да дестабилизира Алианса, вкарва троянски кон. Хибридната война на Русия търси слабото място, намира го, и го експлоатира", подчерта той.

Напрежението между Русия и Запада заради Украйна расте с всяка минута (ОБЗОР)

"Путин взе Крим, но загуби Украйна, която се интегрира със Запада. Това е заплаха за режима на Путин", отбеляза Плевнелиев.

Той прогнозира, че ако Русия тръгне на мащабна война, предимно ще пострада самата тя, ще има сериозен отпор.  "Украйна и Грузия могат да влязат в НАТО. НАТО не е съюз, който планира да атакува, това е отбранителен съюз, това, което говори Русия, не е вярно. ЕС и НАТО не могат да показват слабост сега", убеден е Плевнелиев.

Ковачевски: За езика и идентичността нито се преговаря, нито ще се преговаря

За проблемите с РС Македония той е съгласен, че без компромис прогрес няма да има. "Но нашите съседи не искат да се реформират, а трябва да си коригират учебниците, да се откажат от езика на омразата  и за това трябва ад има гаранции", смята още Росен Плевнелиев.

МВнР с остра позиция след срещата на Пендаровски с ОМО „Илинден“

Той определи срещата на Стево Пендаровски с ОМО "Илинден" като провокация към стремежа да се постигне съгласие между България и РС Македония. "Русия използва всеки случай да дестабилизира Балканите, това се случва и със Северна Македония", отбеляза Росен Плевнелиев.