На свое заседание, проведено на 10 януари, Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) изслуша кандидата за председател на ВКС съдия Галина Захарова и изрази становище за наличието на качествата.

За административен ръководител на Върховния касационен съд се назначава лице, което има високи професионални и нравствени качества и отговаря на изискванията за стаж.

Галина Захарова остава единственият кандидат за поста председател на ВКС

Изискванията за назначаване за председател на ВКС са: способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт; висока професионална компетентност: да притежава задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности; изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и принос за утвърждаването на правовата държава; развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.

Заседанието на Пленума на ВКС е проведено с участието на 81 върховни съдии, като с 80 гласа „за“ и 0 гласа „против“ (в гласуването не участва съдия Галина Захарова) е прието решение, с което Пленумът на ВКС изразява становище, че кандидатът за председател на Върховния касационен съд Галина Захарова притежава качествата по чл. 170, ал. 4 и ал. 5 от Закона за съдебната власт и изразява категорична подкрепа за Галина Захарова – кандидат за председател на Върховния касационен съд, която притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт.