Петър Чобанов: Пеевски няма отношение към случилото се с КТБ
Петър Чобанов: Пеевски няма отношение към случилото се с КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Бившият финансов министър Петър Чобанов отрече завоят му към ДПС да е вследствие на разочарование от икономическите експерти на БСП.

„Мисля, че това е напълно нормално. В рамките на мандата на правителството на Пламен Орешарски ДПС подкрепяше политиките, които водихме и добре се сработихме с икономическия им екип в лицето на Йордан Цонев, проф. Имамов. Това стана в движение".

Това обясни за предаването „Здравей, България" по Нова телевизия Чобанов, който от гражданската квота на БСП премина в тази на „Движението за права и свободи" и поведе две от листите му.

Той допълни, че в ДПС решили да задълбочат гражданската си квота и затова го поканили в квотата си.

„Така или иначе мандатът приключи по-рано, отколкото според мен трябваше, а аз бях определил един период от живота си, в който да продължа да се занимавам с тази дейност", посочи финансистът.

Чобанов обясни, че не е бил потърсен от БСП за разговор за евентуалното му оставане в квотите на левите.

По отношение на казуса с КТБ, бившият финансов министър посочи, че трябва ясно да се различат отговорните институции и че той нямал отговорности по закон за стабилността на индивидуална банка.

По думите на Петър Чобанов, случилото се с КТБ е вследствие на натрупвали се през годините събития, които са достигнали своята кулминация по време на неговото управление.

„Делян Пеевски няма нищо общо с финансовото здраве на КТБ. Факт е, че той не е част от управлението на банката", посочи още бившият финансов министър. Все пак той уточни, че "може би по-сложна верига от разсъждения" може да доведе до заключение, че Пеевски има нещо общо, но той не може "виртуално" да създаде такава верига.

Чобанов допълни, че се познава с Делян Пеевски от началото на предишния парламент и че в момента комуникира по-често с него, защото и двамата са водачи на листи.

Бившият министър подчерта, че кабинетът "Орешарски" не оставя разруха след себе си.

Източник: NovaNews.bg