ГЕРБ отвърна на ПП, че с тезите за хартиената бюлетина се опитват да избягат от политическа отговорност
Днес е денят, в който демократичният вот на всеки българин ще бъде подменен. Днес е денят, в който отваряме отново вратата за 15% невалидни бюлетини. Днес отново отваряме всички гласове на Бургас, Варна и Пловдив взети заедно да са по-малко от невалидните бюлетини както по време на изборите през 2015 г. Днес е денят, когато изкривяването на демократичния вот кара цялата система да работи корупционно. От изкривени избори, откраднат вот, откраднати данъци до пари в чували, бюлетини в чували. Това каза на брифинг в парламента съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

Всички български граждани, които уважават своя глас, продължавайте да отстоявате своите права. Ние ще се борим заедно с вас в парламента, надявам се да ни подкрепите и навън, заяви Петков.

Предложението на ДБ за преброителни центрове не получи подкрепа в пленарната зала

"Всичко се използва в тази игра, използва се и световното първенство по футбол. "Хартиената коалиция" разчита на това, че голяма част от хората повече ги интересуват футболните мачове, а не как ще гласуват. Аз мисля, че софиянци ще докажат обратното, така че разчитаме на тях", посочи съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Христо Иванов от ДБ подчерта, че щеше да има дебат, комисия и изслушване на всички аргументи, свързани с връщането на хартиените бюлетини, но това няма да се случи. "Ще се случи това, което хартиената коалиция иска", каза той.

Днес ГЕРБ, ДПС и БСП поставиха хартиената бюлетина над законите по Плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да се разглеждат от комисии, над закона за бюджета, който трябва да се разглежда в комисия, макар и орязан, над това да наложим данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества и "Лукойл" преди 5 декември, когато влиза в сила дерогацията. Всичко това е по-малко важно от това да откраднат изборите с хартиена бюлетина. Ние ще направим всичко да попречим на този процес, защото това е кражба на вота на българските граждани и това е връщане обратно към чувалите на ГЕРБ, чувалите с кеш от магистралите и чувалите с бюлетини. Надяваме се българските граждани да не са съгласни с този план за правене на избори и кражба от парите на данъкоплатците. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев.

Ние обаче няма да се примирим това да стане тихо и по тъмно. Гражданите са последната преграда пред ‘“Хартиената коалиция”. Ще ги осветлим и ще покажем непримиримата си воля за честни и свободни избори, призовават от ПП, които организират протест днес в 18:30 ч. пред Народното събрание.

Протестът е "за честни и свободни избори".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също коментира темата.

"Ние мислим, че колкото и да е сложна ситуацията, защото всички други варианти са по-лоши, все пак е по-мъдро да се оценят всички аспекти на възможността да се реализира втори мандат и да не се затваря прозорецът заради този един факт - връщането на хартиената бюлетина, колкото и наистина той да оставя много малко място да мислим, че е възможен консенсус, здрав разум, защото не го виждаме", посочи той.

Не закъсня и отговорът от страна на ГЕРБ.

"Продължаваме Промяната" още от ден първи се обявиха за конструктивна опозиция, което изключва по принцип възможността, те да бъдат управляващи. В този смисъл тези обяснения за правене на някакво правителство на малцинството с втория мандат винаги са били фалшиви и те винаги са работили за това, този парламент час по-скоро да приключи и да се ходи на избори",  коментира пред журналисти в парламента народният представител Тома Биков.

Биков заяви, че това е стратегията им от създаването на парламента.

"С твърдението, че ако се приеме хартиената бюлетина, от ПП няма да правят правителство на малцинството, се търси повод, за да се бяга от отговорност. Биков потвърди, че от ГЕРБ-СДС са готови с кабинет. Имаме, и програма, и кабинет, коментира той, след което добави, че от ден първи инициативата на ГЕРБ-СДС да водят разговори с всички е факт. Ако има някакво постижение в този парламент, то е че вече не е срамно различните партии да водят разговори помежду", коментира той. Биков посочи, че са постигнали частично възстановяване на политическия диалог.




Народното събрание обсъжда на второ гласуване промените в Изборния кодекс. ГЕРБ предложи парламентът да заседава, докато не приеме окончателно промените в Изборния кодекс. Предложението беше прието.