Перничани обжалват откази за социална помощ заради земетресението
Перничани обжалват откази за социална помощ заради земетресението / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Около 140 отказа за предоставяне на еднократна социална помощ заради земетресението са обжалвани до момента в Регионалната дирекция за социално подпомагане в Перник, съобщи директорът Ивайла Касърова. Срокът, в който гражданите могат да атакуват решенията на общинските социални служби, е 14 дни след получаването им, а при отказ и на регионално ниво жалбоподателите могат да се обърнат и към съда.

12 300 молби за отпускането на 325 лева под формата на еднократни социални помощи са подадени на територията на област Перник. Близо половината от тях - 5900 са получили отказ.

Най-често причините за това са, че подалите молби граждани не са били намерени на посочените адреси при неколкократните посещения на социалните работници в домовете им. Имало и опити стари мухлясали течове да се приписват като щета от земетресението, други поискали парите пък за счупени чинии или причинен им психологически стрес, твърдят от общинската социална служба в Перник, посочва БТА.

Поради изчерпването на отпуснатите непосредствено след труса 1 млн. лева временно беше спряно изплащането на помощите. След днешното решение на правителството, с което се осигуряват допълнително още 1 000 048 лева, то ще бъде възстановено, казаха от регионалната дирекция за социално подпомагане.