/ ThinkStock/Getty Images
Много възрастни хора няма да дочакат планираното за юли догодина увеличение на пенсиите, заради поскъпването на хляба и очакваното ново вдигане на цените на стоки от първа необходимост. Това прогнозира пред Дарик Тодор Костов от Съюза на миньорите-пенсионери от въгледобива, една от организациите, които инициираха отпадане на тавана за всички пенсии, осъвременяване на пенсиите от 1 януари 2019-та година и съществено увеличаване на минималната пенсия. Ден след като представители на правителството и на парламентарното мнозинство отхвърлиха исканията на пенсионерските организации с аргумент, че цената е непосилна и ще наруши финансовата устойчивост на пенсионната система, Тодор Костов обяви, че пенсионерите вече не могат да търпят и са готови за протестни действия пред парламента.

Колко би струвало отпадането на тавана за всички пенсии?
 
Инициаторите на петицията с пет искания, сред които осъвременяване на всички пенсии от януари догодина с актуалния осигурителен доход, са разочаровани от нагласите на управляващите, че отпадането на тавана на старите пенсии би струвало скъпо, както и че индексирането на пенсиите по швейцарското правило за догодина ще даде съществен ръст от 5.7 процента.

Министър Петков: Отпадането на тавана на пенсиите е възможно, но дали е справедливо
 
Тодор Костов от Съюза на миньорите-пенсионери не знае колко от хората, които представлява, са все още живи, и колко ще дочакат планираното увеличение:
 
Голяма част от представляваните от мен миньори-пенсионери вече умряха. От 1 юли министърът каза, че ще индексират пенсиите с 5.8%, а още преди месец се увеличи и хляб, и хранителни продукти от първа необходимост и до 1 юли 2019 г. могат да измрат още хора“, каза Костов.

Мая Манолова настоява минималната пенсия да се изравни с прага на бедност
 
Според Тодор Костов повечето пенсионирани миньори биха получавали пенсии до 1300 лева при отпадане на тавана за старите пенсии. Статистиката на НОИ, представена на вчерашната дискусия, показва, че ако отпадне този таван, най-голяма част от възрастните хора биха получавали между 1040 и 1500 лева, а едва 90 души биха имали доход над 3000 лева.