/ БГНЕС, архив
ДПС има готовност да предложи индексиране на пенсиите от 1 април
98984
ДПС има готовност да предложи индексиране на пенсиите от 1 април
  • ДПС има готовност да предложи индексиране на пенсиите от 1 април
Парламентарната група на ДПС ще предложи увеличаването на пенсиите догодина да стане от 1 април, вместо от 1 юли, заради очаквания ценови шок във връзка с поскъпването на природния газ и парното.

Това обяви председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов по време на дискусия по предложенията за отпадане на тавана за всички пенсии, осъвременяване на пенсиите спрямо осигурителния доход за 2018 г. и вдигане на минималната пенсия до 55% от размера на минималната работна заплата.
 
Колко би струвало отпадането на тавана за всички пенсии?

Предложенията бяха поставени на обсъждане от инициативен комитет от пенсионерски организации, но бяха подкрепени единствено от депутатите на БСП. Изчисления на Националния осигурителен институт (НОИ) показват, че те биха стрували около 1,6 млрд. лева годишно - цена, която според депутатите от ГЕРБ е непосилна за държавата през следващите години.
 
Въпреки че бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година все още е в процес на подготовка, вече е ясно, че пенсиите ще бъдат увеличени с 5,7% - ръст, който се дължи основно на нарастващия среден осигурителен доход. От ДПС ще предложат това увеличение да влезе в сила от 1 април, вместо от 1 юли, както предвижда законът.
 
Социалният министър Бисер Петков отказа да коментира анонсираното предложение, както и възможността за по-голям ръст на пенсиите от предварително обявеното.
 
Министър Петков: Отпадането на тавана на пенсиите е възможно, но дали е справедливо

Колкото до исканията за отпадане на тавана за всички пенсии, осъвременяване на пенсиите спрямо дохода от тази година и вдигане на минималната пенсия с близо 50%, от ГЕРБ посочиха твърде високата цена, която трябва да поеме бюджетът. Според Светлана Ангелова това означава вдигане на данъци или осигуровки, или съкращаване на разходи в други сектори, за да има за пенсионерите, а ефектът няма да бъде устойчив.
 
Сред пенсионерските организации, които поставиха исканията и обявиха сегашното ограничение за несправедливо, беше и Съюзът на миньорите-пенсионери от въгледобива. Неговият председател Тодор Костов поиска осъвременяване на пенсиите спрямо актуалния осигурителен доход.