Социалният министър Бисер Петков
Социалният министър Бисер Петков / БГНЕС
Отпадането на тавана за всички пенсии е възможно, но въпросът е дали това е справедливо и как ще се приеме от обществото. Коментарът направи социалният министър Бисер Петков по повод предстоящата дискусия за отпадането на тавана за всички пенсии и финансовите възможности на държавата да предприеме такава стъпка. Петков припомни, че към момента законодателството предвижда отпадане на тавана само за новоотпуснатите пенсии от началото на 2019-та година, а от средата на годината отпуснатите до края на тази година пенсии ще бъдат ограничени до 40 процента от максималния осигурителен доход.

Съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване
 
Във връзка с насрочената за утре дискусия по инициативата за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новоотпуснатите, социалният министър Бисер Петков отговори на въпроса дали държавата може да си позволи такъв допълнителен разход.
 
Всичко е възможно. Въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите, които са ограничени на максималния размер, е доста висок. Друг е въпросът доколко обществото ще възприеме, че тези пенсии са справедливо изчислени, защото за времето преди 97 година няма регистър на осигурените лица и не е тайна, че съществуват и опити за измами чрез представяне на неверни документи“, посочи министър Петков.  

Евростат: Българинът харчи най-много средства за храна
 
Министър Петков припомни, че в Кодекса за социално осигуряване е заложено отпадане на тавана за новите пенсии от началото на следващата година и повишаване на размера на старите максимални пенсии до 1040 лева от 1 юли - норми, гласувани във връзка с промяната на формулата за изчисляване на пенсията и повишаване на справедливия подход.
 
Колкото до дискусията утре социалният министър обясни:
 
„Нека мине утре дискусията да видим какви са нагласите, какви са аргументите. Така че ние не влизаме в тази дискусия с предварителна нагласа, по-скоро ще участваме, защото е инициирана от парламента и на нея ще се разглеждат петициите на пенсионерските организации“.

Родителите на военни, загинали в задгранични мисии, ще взимат наследствени пенсии