Мая Манолова настоява минималната пенсия да се изравни с прага на бедност

Мая Манолова на посещение във Варна
Мая Манолова на посещение във Варна / Пресцентър на Омбудсмана на Република България
„Решенията на КЕВР за повишаване на цените на основните енергоносители са основен генератор на инфлация в България и в момента сме свидетели на започването точно на такъв процес.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова при участието си в кръглата маса „Дискриминационни практики спрямо възрастните хора в България“, която се проведе във Варна.

В последните дни се наблюдава процес, при който цените на енергоносителите се повишават сериозно. Това повлича след себе си увеличение както на природния газ, парното, топлата вода, така и на цените на основни стоки, услуги и хранителни продукти, което допринася за инфлацията, добави още тя. 

Мая Манолова на посещение във Варна
Пресцентър на Омбудсмана на Република България

„Още през месец август и септември, увеличението на пенсиите, което беше направено от 1 юли т.г. с ръста на инфлацията от 3,7 процента, вече е приключено. Издръжката на живот в резултат на повишаването на всички тези цени, според експерти, ще се повиши със 7 лева и ще достигне 597 лева. Тогава резонният въпрос е как се живее със средна пенсия от 374 лева и как живеят 1/3 от българските пенсионери, а именно близо 700 000 души, които получават пенсии в размер до 200 лева“, риторично попита омбудсманът.

По думите на Маналова в бюджетната процедура предстои увеличение и на други цени и изброи данъците за по-старите автомобили, на някои от жилищата, гражданската отговорност, горивата, въвеждане на 20-процентна евро такса върху дрехите втора употреба и пр. 

„Това неминуемо ще повиши и линията на бедност от средния доход, която през следващата година ще достигне 348 лева, като сравнението и със средната пенсия, и с минималната пенсия наистина водят до изключително тъжни и тревожни изводи“, категорична бе Манолова.

Мая Манолова на посещение във Варна
Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Омбудсманът цитира изследване на синдикатите от последния месец, според което около 2 милиона българи живеят с доход под линията на бедност, като огромната част от тях са пенсионери. Тя изрази притеснението си от факта, че започващата бюджетна процедура от 1 юли 2019 година, при която пенсиите ще се повишат с 5,7 процента, а таванът им ще стигне до 40 процента от средният доход за страната, са решения, които няма да доведат до съществена промяна в живота на възрастните хора.

„Пенсиите са изключително актуална тема през последните дни. Вчера тя беше повод за дискусия и в Народното събрание, няма как да не изкажа своето притеснение от колебливото отношение, което се демонстрира от основни институции, по отношение на записаното в закона, че таванът на пенсиите от 1 януари 2019 година трябва да падне“, каза още Манолова. 

Мая Манолова на посещение във Варна
Пресцентър на Омбудсмана на Република България

Общественият защитник подчерта, че искането на хората, които са се пенсионирали до 2019 година е абсолютно справедливо - да имат същите условия и същите права като тези, които ще се пенсионират през 2019 г. 

„Днешната кръгла маса е за дискриминационните практики в отношенията към възрастните хора, безспорно това отношение към тавана на пенсиите е дискриминация. Смятам също така, че е дискриминация преизчисляването на пенсиите, което се случи през 2000 година, в резултат на което стотици хиляди български пенсионери живеят вече 18 години с редуцирани пенсии. Това е още по-драстична дискриминация, която за съжаление не беше поправена от нито едно от правителствата, които са управлявали през последните 18 години“, отбеляза още омбудсманът.

Според нея решението е размерът на минималните пенсии да стигне линията на бедност, която следващата година ще бъде 348 лева. 

„Минималната работна заплата е стойност, която много честно е резултат освен на обективни показатели, но и на различна конюнктура - икономическа, социална, политическа, обществени настроения,  докато линията на бедност се определя от обективни критерии. И наистина е трудно обяснимо, как хора могат да просъществуват с доходи, които са под линията на бедност“, аргументира позицията си Манолова.