„Инфлацията е стряскаща в цяла Европа. В България тя е по-висока, отколкото в Еврозоната и в Европейския съюз. Подкрепям това да има компенсации за домакинствата, които страдат от загуба на реална покупателна способност. Това обаче трябва да се случва таргетирано. Трябва да се помага на тези домакинства, които са в най-голяма нужда”. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред NOVA.

„Много е важно да обясняваме коректно и конкретно на гражданите какво се случва. По отношение на Плана за възстановяване, в края на август ние подадохме първото искане за плащане. То е на база на вече извършени реформи и няколко стартирали инвестиционни проекта. От Европейската комисия се очаква да оцени това наше искане за получаване на пари през есента”, обясни Пеканов. 

Според него в сферата на енергетиката има реформи, които преди година от страна на Европейската комисия са изглеждали много добри. „Но с оглед на текущата енергийна ситуация, трябва да бъдат преосмислени така, че да отговарят на краткосрочните проблеми. Това, което е важно сега, е България да се бори в Европейския съюз, когато се правят дискусиите за допълнителни средства. В това отношение обикновено успяваме да стигнем до усвояемост на 98-99% от сумите”, подчерта Пеканов.

По думите му законопроектите от изпълнителната власт са подготвени. „Това е правилният подход. Минават през обществени консултации и през Министерския съвет, след което депутатите имат отговорността да ги приемат”, каза още вицепремиерът.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA