/ Георги Димитров
От Европейската комисия (ЕК) поучихме сигнал, че законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, са в правилната посока, съобщи вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред журналисти. Той участва в информационната среща "Големите пари за малкия бизнес", организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към Министерството на иновациите и растежа в хотел "Балкан" в столицата.

По думите на Пеканов законопроектите са в правилната посока и отговарят на поетите от България ангажименти. След финализирането им служебният кабинет ще ги внесе в парламента и ще бъде отговорност на депутатите да ги приемат. Затова  е ключово, според него, те да се приемат. Министерството на правосъдието е в много близка комуникация с ЕК, договаря и финализира тези законопроекти, увери вицепремиерът. И припомни, че те са в отговор на критики, които получаваме от години по отношение на борбата с корупцията, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор, по която трябва да се намери консенсусно решение. Вицепремиерът информира,че правосъдният министър Крум Зарков ще предложи добър законопроект, който ще бъде представен в сряда.

За следващия транш на средства по плана отговорността ще е на депутатите, те ще трябва да преодолеят различията си, изтъкна Пеканов. 

Първата програма по ПВУ вече е обявена, фирмите кандидатстват, още две програми ще бъдат отворени до края на годината в размер на 600 млн.лв. само от Министерството на иновациите и растежа, каза още Атанас Пеканов. Другите министерства също подготвяли и вече изпълнявали някои от своите програми - като министерството на транспорта, на енергетиката.

В същото време изпратихме и първото искане за плащане - страната ни в рамките на тази година да получи 2,7 млрд лв. за вече изпълнени реформи, допълни вицепремиерът.
БТА