Патриотите: Със санирането се купуват ромски гласове
Патриотите: Със санирането се купуват ромски гласове / БГНЕС
Патриотите: Със санирането се купуват ромски гласове
91617
Патриотите: Със санирането се купуват ромски гласове
  • Патриотите: Със санирането се купуват ромски гласове

ГЕРБ си купува ромски гласове през програмата за саниране, за която миналата седмица правителството в оставка осигури 1 млрд. лева. Обвинението дойде от Патриотичния фронт и "Атака", които за доказателство приложиха обнародваното в държавен вестник постановление. От ГЕРБ пък ги обвиниха в лъжа и манипулация.

Решението на правителството в оставка да отпусне 1 млрд. лева за саниране е безпрецедентен акт за купуване на ромски гласове. След тази оценка съпредседателят на Патриотичният фронт Валери Симеонов посочи и доказателството.

"Ние се натъкваме на едно много неприятно обстоятелство, а именно, че санирането също се превръща в една мярка за осигуряване на цигански гласове, която е безпрецедентна по своята мащабност. Досега такова масово купуване на цигански гласове не е имало. В чл.1 ал.3 се посочва да се увеличат разходите по политиката за интегрирано развитие на регионите и бюджетна програма за подобряване на състоянието на жилищния сграден фонд и жилищните условия на ромите в България", коментира темата Симеонов.

Така се оказва, че бюджетната програма, по която ще бъдат усвоени тези средства и този 1 млрд., ще бъде насочена в посока саниране на многофамилни сгради на ромите в България, допълни Симеонов. "За нас това не е нищо друго, освен безпрецедентен акт за купуване на гласове на ромите", каза още той.

Час по-късно в парламента спешно дойде строителният министър в оставка Лиляна Павлова, която искала да се срещне с депутатите от двете формации и да им обясни, а не да си говорят през медиите.

Преди това обаче спретната същински цирк в кулоарите с депутата от фронта Димитър Байрактаров.

Последва близо час разговори. Въпреки че в обнародваното постановление пише, че с отпуснатите пари се увеличават разходите по бюджетна програма "Подобряване състоянието на жилищния сграден фонд и жилищните условия на ромите в Република България", Павлова отдаде това на различно тълкуване.

Следващата седмица депутати от Патриотичния фронт щели на място в министерството да видят всички документи по програмата.