Кабинетът осигури ресурс за сключени вече договори за саниране
Кабинетът осигури ресурс за сключени вече договори за саниране / БГНЕС
Кабинетът осигури ресурс са сключени вече договори за саниране
91454
Кабинетът осигури ресурс са сключени вече договори за саниране
Кабинетът осигури ресурс за сключени вече договори за саниране
  • Кабинетът осигури ресурс са сключени вече договори за саниране
  • Кабинетът осигури ресурс за сключени вече договори за саниране

Правителството е приело програма, с която осигурява 1 млрд. лева за санирането. Това съобщи след заседанието на кабинета строителният министър в оставка Лиляна Павлова.

С решението се обезпечават всички договори, сключени до момента. По думите на Павлова, което и правителство да дойде на власт, няма да има оправдание да не изпълни договорите за саниране.

Павлова спира сключването на нови договори за саниране

Министърът в оставка обясни, че парите идват от излишъка в централния бюджет. Идеята е по този начин авансово да бъдат обезпечени договорите. За да гарантираме парите, оставаме сумата по сметка на МРРБ и ще се разплаща само при свършена работа, обясни идеята Павлова.

"Ние всъщност имаме възможност от излишъка, който има в бюджета тези средства да ни бъдат предоставени на това днешно заседание, с които ние ще имаме възможност да се разплащаме както тази, така и следващата година и да обезпечим тези договори. Каквото е приключило към декември ще го разплатим декември, а другото остава като наличен ресурс по сметка на МРРБ. МРРБ е разпоредител с тези средства и ще ги изплащаме на българската банка за развитие тогава, когато те имат готови завършени разплатени сгради и ние ще им възстановим тези средства и ще ги възстановяваме през 2017г. С това ги обезпечаваме напълно и така предсрочно им ги възстановяваме", заяви Павлова.

Близо 2000 сгради чакат за саниране по националната програма за 2017-а

Министърът в оставка повтори позицията, че ГЕРБ иска програмата да бъде продължена с още 1 милиард лева. Ако едно правителство, което и да е, не подкрепя продължаването й, няма как да има подкрепата на партията на Борисов, стана ясно от думите на Павлова.