Близо 2000 сгради чакат за саниране по националната програма за 2017-а
Близо 2000 сгради чакат за саниране по националната програма за 2017-а / БГНЕС, архив
Близо 2000 сгради чакат за саниране по националната програма за 2017-а
91284
Близо 2000 сгради чакат за саниране по националната програма за 2017-а
  • Близо 2000 сгради чакат за саниране по националната програма за 2017-а

Близо 2000 сгради чакат за саниране по Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, заложена в проекта на бюджет на правителството в оставка за догодина.

Вчера стана ясно, че министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова е уведомила кметове на общините в страната да преустановят временно сключването на нови договори по Националната програма за енергийна ефективност. Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани.

Лиляна Павлова спира временно сключването на нови договори за саниране

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова обяви, че временно се преустановява сключваното на нови договори по програмата за саниране и посочи причината: лимитът от 1 млрд. лева, предвиден по програмата за тази година, почти е достигнат. Мотив за спирането е, че държавният бюджет за догодина, в който са заложени още 1 млрд. лева, не е приет. Миналата седмица парламентът одобри проекта за държавния бюджет на първо четене в зала.

„В ситуацията, в която се намираме - дебат между първо и второ четене, правителство в оставка, много ясно се чуха посланията в дебата на първо четене и ние не знаем какво ще се случи на второ четене - ще получим ли подкрепата на Народното събрание за това програмата да продължи", каза Павлова.

Санирането продължава за всички одобрени сгради и тези в процес на реализация. „Докато финансовият ресурс от милиард се изчерпи, за всички сгради с избран изпълнител за саниране, които влизат в този милиард, санирането ще продължи. За нови договори обаче аз не мога да гарантирам, защото, пак казвам, те вече надвишават този милиард лева", каза министърът в оставка.

Борисов: С програмата за саниране на жилища провеждаме най-социалната политика

Одобрените санирани сгради са 2019, общо заявленията са над 3500, а над 4800 са като цяло създадените сдружения на собственици, които искат да кандидатстват по програмата. „Наистина са много чакащите сгради, но не трябва и не можем да подвеждаме хората. Ние искаме програмата да продължи, предложили сме и сме заложили в бюджета още 1 млрд. лева от парламента", каза Павлова.

Тя отрече връзка между спирането на сключването на нови договори за саниране и резултата на управляващите на президентските избори. Няма нищо общо с изборите, няма инат, категорична бе министърът в оставка.